Požár na skládce Celio stál daňové poplatníky přes osm miliónů

0
793

Náklady na likvidaci požáru, který vypukl letos 28. srpna v areálu skládky Celio, se vyšplhaly na 8 310 400 korun. Tuto částku však nezaplatí provozovatel skládky, ale daňoví poplatníci. Strana Zelení Most podává trestní oznámení, aby se prověřilo, zda nejsou podobné požáry zakládány s nějakým úmyslem, či zda nedochází k porušování zákonů ze strany provozovatele.

„Požáry na skládce Celio jsou v posledních letech pravidelností, a tak nás napadlo podat dotaz na krajskou centrálu Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje týkající se nákladů spojených s uhašením požáru,“ sdělil předseda mosteckých Zelených Jan Hrubeš. „Výsledná suma je alarmující a vede nás k zamyšlení, kolik peněz zaplatili daňoví poplatníci za požáry na Celiu za poslední léta,“ dodal. Podle informací hasičského záchranného sboru vyjelo ve dnech 28.–30. srpna k požáru 58 hasičských jednotek z celého Ústeckého kraje. Důsledky požárů jsou podle hasičů závažné. Dochází nejen k poškozování životního prostředí, ohrožení životů a zdraví zasahujících hasičů, ale i k významné majetkové škodě na straně státu, který nese náklady zásahu.

Platná právní úprava hrazení nákladů zdolávání požárů podle názoru Zelených nemotivuje provozovatele skládek k tomu, aby těmto situacím účinně předcházeli, a vytváří naopak situaci, kdy pro ně může být požár komunálního odpadu v jistém směru výhodný. Zahořením se totiž uvolní prostor pro skládkování dalšího komunálního odpadu. „Tuto situaci nelze vyloučit ani v případě Celia, a proto podáváme trestní oznámení, aby orgány činné v trestním řízení tuto věc prověřily,“ sdělil krajský předseda Zelených Petr Globočník.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!