Školáci si užili ve sportovní hale Báječný den s chemií

0
814

Nadace Unipetrol a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze uspořádaly ve sportovní hale v Mostě dopoledne nazvané Báječný den s chemií. Na „čarování“ s chemií Přišlo se podívat přes devět set žáků základních škol a osmiletých gymnázií z Mostu a okolí.

Smyslem akce bylo žákům zábavnou formou ukázat, že chemie je moderní a atraktivní obor a že jeho studium přináší nekonečné množství zábavy a časem i zajímavou příležitost pro budoucí uplatnění. Chceme, aby děti věděli, že chemie neznamená jen vzorečky, ale že její součástí jsou také krásné barvy a zajímavé experimenty. Tuto v pořadí již třetí akci si u nás objednalo město Most, “ uvedla ředitelka nadace Unipetrol Julie Růžičková..

Akci zahájil na téma polymery vědec a popularizátor britského původu z Ústavu anorganické chemie Akademie věd České republiky Michael Londesborough. Na něj navázal s vystoupením o barevné chemii Jan Havlík z Ústavu učitelství a humanitních věd VŠCHT v Praze: „Hodina chemie by se měla podobat hodině čar a kouzel. Děti by společně s učitelem měli proměňovat hmotu, uvolňovat skrytou energii, měnit barvy a tvary a postupně pochopit, jak funguje okolní svět. Bohužel právě tato stránka se z chemie čím dál více vytrácí a ta se tak redukuje jen na učení pouček a názvosloví. Mým cílem je znovu podnítit zvědavost dětí a ukázat jim, co všechno se světem kolem nás dokážeme, když známe pravidla, podle kterých se hraje.“ Student plzeňského gymnázia Jakub Štěpánek si připravil téma raketové pohony. Moderátorkou byla herečka Kateřina Kaira Hrachovcová.

Unipetrol 1Vyvrcholením dopoledne byla chemická úniková hra. Zbrusu novou 3D tiskárnu si za vítězství odnesl tým dětí z 8. Základní školy Most.

Záznam živého přenosu z akce je možné shlédnout na facebookovém profilu Nadace Unipetrol nebo na webu www.bajecnydenschemii.cz.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!