Další monitory dechu ohlídají miminka, tentokrát v Masarykově nemocnici

0
34

Dvacet dva nových monitorů dechu v celkové hodnotě 66 000 Kč získala od Nadace Křižovatka Neonatologická klinika Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, spadající pod Krajskou zdravotní. 

„Velmi děkujeme společnostem GASTROTECHNO GROUP, Geozemos, METALL QUATRO, JKN stavby a zaměstnancům LANNUTTI za jejich finanční příspěvek, díky kterému jsme nové monitory dechu získali,“ řekl přednosta kliniky Patrik Hitka.

„Naše hlavní poslání spočívá ve zprostředkování předání monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Společnými silami zajišťujeme pravidelnou obnovu těchto citlivých přístrojů ve více než 70 nemocnicích po celé České republice. Během prvního roku života dítěte totiž může dojít k nepravidelnému dýchání nebo dokonce k zástavě dechu. Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak Syndrom náhlého úmrtí kojenců – SIDS, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc,“ popsala Michaela Špunarová, ředitelka Nadace Křižovatka, která monitory v ústecké Masarykově nemocnici předala.

O Nadaci Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky štědrosti sponzorů a dárců pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu novorozence. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc.

Za 29 let své existence se nadaci podařilo vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic více než 12 000 monitory dechu v celkové hodnotě přesahující 40 milionů Kč.

O projektu „Maminko, dýchám“

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit monitorem dechu každou postýlku pro miminko na porodnických, novorozeneckých a JIP odděleních nemocnic v České republice. Zároveň umožňuje rodičům výpůjčku monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým dítětem domů.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace:

Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank)

Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 245910096/0600 (MONETA Money Bank)

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!