Krajští zemědělci mají veřejnému stravování co nabídnout

0
38

V prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje se uskutečnilo setkání Tematické pracovní skupiny „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“. Akce se konala v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov a těšila se zájmu aktérů z celého kraje.

Cílem setkání bylo otevřít praktickou diskusi nad možnostmi většího zapojení lokálních zemědělců a producentů potravin do školních jídelen a dalších zařízení veřejného stravování. Aby se však mohli stát plnohodnotnými partnery školních jídelen, je třeba nastavit jednodušší pravidla, snížit administrativní zátěž a vytvořit prostor pro flexibilní formy spolupráce i za pomoci kraje a státu či ve spolupráci s Místními akčními skupinami.
Na setkání zazněly konkrétní zkušenosti z terénu, návrhy na zjednodušení spolupráce i výzvy, kterým čelí jak dodavatelé, tak provozovatelé stravovacích zařízení i samotné kuchařky.
Za Ústecký kraj uvítal přítomné náměstek hejtmana za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Tomáš Kirbs a předseda výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Zdeněk Plecitý, kteří vyjádřili podporu aktivitám vedoucím k posílení regionálního potravinového řetězce a zapojení lokálních zemědělců a potravinářů do systému veřejného stravování.
Účastníky také přivítal předseda pracovní skupiny Jan Moudrý, který představil klíčové výstupy skupiny a podpořil myšlenku udržitelného, odpovědného a regionálně ukotveného stravování.
Dalším bodem programu bylo vystoupení Heleny Staškové, členky týmu Národní strategie veřejného zadávání, která účastníkům přehledně a srozumitelně představila dokument Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání. Ten je jedním z nástrojů, jak nastavit férovější, transparentnější a zároveň dostupné podmínky pro zapojení lokálních producentů do veřejného stravování.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!