Homerlive
http://www.homerlive.cz/krajsti-zemedelci-maji-verejnemu-stravovani-co-nabidnout/

Krajští zemědělci mají veřejnému stravování co nabídnout


V prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje se uskutečnilo setkání Tematické pracovní skupiny „Uplatnění lokálních potravin ve veřejném stravování“. Akce se konala v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov a těšila se zájmu aktérů z celého kraje.
Cílem setkání bylo otevřít praktickou diskusi nad možnostmi většího zapojení lokálních zemědělců a producentů potravin do školních jídelen a dalších zařízení veřejného stravování. Aby se však mohli stát plnohodnotnými partnery školních jídelen, je třeba nastavit jednodušší pravidla, snížit administrativní zátěž a vytvořit prostor pro flexibilní formy spolupráce i za pomoci kraje a státu či ve spolupráci s Místními akčními skupinami.


Na setkání zazněly konkrétní zkušenosti z terénu, návrhy na zjednodušení spolupráce i výzvy, kterým čelí jak dodavatelé, tak provozovatelé stravovacích zařízení i samotné kuchařky.


Za Ústecký kraj uvítal přítomné náměstek hejtmana za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova Tomáš Kirbs a předseda výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Zdeněk Plecitý, kteří vyjádřili podporu aktivitám vedoucím k posílení regionálního potravinového řetězce a zapojení lokálních zemědělců a potravinářů do systému veřejného stravování.


Účastníky také přivítal předseda pracovní skupiny Jan Moudrý, který představil klíčové výstupy skupiny a podpořil myšlenku udržitelného, odpovědného a regionálně ukotveného stravování.

Dalším bodem programu bylo vystoupení Heleny Staškové, členky týmu Národní strategie veřejného zadávání, která účastníkům přehledně a srozumitelně představila dokument Minimální standardy odpovědného veřejného zadávání. Ten je jedním z nástrojů, jak nastavit férovější, transparentnější a zároveň dostupné podmínky pro zapojení lokálních producentů do veřejného stravování.

Post date: 2025-04-12 07:36:10
Post date GMT: 2025-04-12 05:36:10