V Ústeckém kraji mají Regionální potraviny žně už dlouhodobě. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo přihlášeno 208 od 42 výrobců. Největší zájem byl v kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin. Ať je ale výrobků sebevíc, vítězem se může stát za každou z devíti kategorií jenom jeden.
Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.
Dvě komise, v osmi a šestičlenném seskupení hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. Největší zájem byl o Pekařské výrobky, včetně těstovin, celkem bylo za tuto kategorii 44 kandidátů od 7 výrobců.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované |
Venkovská pečeně, BILBO šmak s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
DIVOČÁK SALÁM, Chovaneček s.r.o. |
3. | Sýry, včetně tvarohu |
Legenda, čerstvý kozí sýr, Barbora Marešová, Břvany |
4. | Mléčné výrobky ostatní |
Ovčí jogurt jablka/ořechy, Jakub Laušman, Držovice |
5. | Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Selské placičky s mandlemi, Eva Parásková, Kytlice |
6. | Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
MÍŠA ŘEZ, Petra Peštiková, Děčín |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková MADAM VERTE, Olga Syrovátková, Skršín – Chrámce |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Sušené bio-hrušky, Olga Syrovátková, Skršín – Chrámce |
9. | Ostatní |
Krušnohorský med květový smíšený, Petr Eminger, Lom u Mostu |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.