Homerlive
http://www.homerlive.cz/soutez-o-regionalni-potravinu-usteckeho-kraje-uz-ma-sve-viteze/

Soutěž O regionální potravinu Ústeckého kraje už má své vítěze




V Ústeckém kraji mají Regionální potraviny žně už dlouhodobě. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo přihlášeno 208 od 42 výrobců. Největší zájem byl v kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin. Ať je ale výrobků sebevíc, vítězem se může stát za každou z devíti kategorií jenom jeden.


Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.


Dvě komise, v osmi a šestičlenném seskupení hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.


V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. Největší zájem byl o Pekařské výrobky, včetně těstovin, celkem bylo za tuto kategorii 44 kandidátů od 7 výrobců.


K  udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:























































Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované

Venkovská pečeně,


BILBO šmak s.r.o.


2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy DIVOČÁK SALÁM,

Chovaneček s.r.o.
3. Sýry, včetně tvarohu

Legenda, čerstvý kozí sýr,


Barbora Marešová, Břvany


4. Mléčné výrobky ostatní

Ovčí jogurt jablka/ořechy,


Jakub Laušman, Držovice


5. Pekařské výrobky, včetně těstovin

Selské placičky s mandlemi,


Eva Parásková, Kytlice


6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

MÍŠA ŘEZ,


Petra Peštiková, Děčín


7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková MADAM VERTE,

Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Sušené bio-hrušky,


Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce


9. Ostatní Krušnohorský med květový smíšený,

Petr Eminger, Lom u Mostu

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Post date: 2018-05-16 13:18:09
Post date GMT: 2018-05-16 11:18:09