Homerlive
https://www.homerlive.cz/10622-2/

Nejlepší čtenářská BABIČKA v ČR je z Ústeckého kraje




Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlásil v rámci Března měsíce čtenářů soutěž Čtenář roku. Celostátní vítězkou se stala čtenářka z Ústeckého kraje.

Letos se hledala nejlepší čtenářská BABIČKA. BABIČKA je fenomén české literatury a v roce 2017 české knihovny oceňovaly právě své nejlepší čtenářské babičky. Základním kritériem pro výběr letošního Čtenáře roku je nejen počet výpůjček konkrétního čtenáře/uživatele za uplynulý rok, jak  byl vykázán ve výpůjčním systému, ale každá přihlášená knihovna si vedle tohoto základního kritéria zvolila podle své potřeby ještě další hlediska pro výběr své čtenářské babičky roku!

Jako celostátní vítězku SKIP ČR letos vybral čtenářku Městské knihovny Děčín paní Marcelu Růžičkovou. Byla nominována jako nejlepší čtenářka Ústeckého kraje. Paní Růžičková je čtenářkou děčínské knihovny 11 let (přistěhovala se do Děčína z Roudnice, kde též dlouhá léta chodila do knihovny) a v loňském roce si půjčila nejvíc z této kategorie čtenářů - 416 kj. Ráda čte beletrii (i současnou českou - ale nelákají jí ty nejnovější, kde je spousta vulgarismů...), naučnou literaturu (kuchařky, životopisy, různé zajímavosti),  atd. V loňském roce knihovnu navštívila 50x, to znamená, že je v knihovně prakticky každý týden nejméně 1x.

Ceny pro krajské vítězky čtenářské BABIČKY jsou milé a vtipné dárky, zábavné společenské hry nebo spousta netradičních přání. Rovněž i magazín Revue 50plus svým obsahem velmi dobře zaměřen na starší generaci. Přináší rady, jak si udržet zdravý životní styl a optimismus, jak řešit různé problémy s věkem přicházející apod.
Post date: 2017-04-06 18:41:11
Post date GMT: 2017-04-06 17:41:11