Homerlive
https://www.homerlive.cz/10968-2/

Zastupitelé: Další služebna za milion a půl? Zbytečný luxus!




Zastupitelé shodili se stolu výkup nebytového prostoru na třídě Budovatelů, kde město plánovalo zřídit služebnu městské policie. Hlavním důvodem byla příliš vysoká cena za tento prostor, která se pro účely policejní služebny zdála řadě zastupitelů jako zbytečný luxus.

Prodej bývalého kuchyňského studia Hanák se stalo jedním z nejkontroverznějších bodů zastupitelstva. Vedení města si nechalo zpracovat znalecký posudek, který stanovil cenu prostor za milion a šest set čtyřicet tisíc korun. Opozičním zastupitelům ale přišla tato cena nesmyslně vysoká. „Z podkladů ministerstva financí vyplývá, že zatím neevidují žádnou žádost o zřízení nové herny v Mostě. Poslední žádost, která byla nakonec stažena, byla z poloviny února,“ připomněla aktuálně zastupitelka za ANO Berenika Peštová. Náměstek primátora Marek Hrvol ale vysvětlil, že město chce prostor vykoupit primárně za účelem vzniku služebny městské policie a nejen proto, že zde hrozil vznik další herny. „Realitky nejsou schopné prodat takové prostory v této lokalitě ani za šest set tisíc korun a my to chceme koupit za milion šest set čtyřicet tisíc? Nechováte se s péčí řádného hospodáře!“ rozčilovala se Berenika Peštová. K ní se přidal i zastupitel za SMM Luboš Pitín. „Jedna služebna funguje na zimním stadionu, ředitelství městské policie je tu za ‚zadkem‘ – tedy ne dále než pět set metrů od této služebny. V dosahu dalších čtyři sta metrů chceme zřizovat další služebnu? Proč takto nezřizujeme služebnu raději v šestistovkách, v sedmistovkách a v dalších problémových oblastech města?“ dotazoval se zastupitel a rovněž kritizoval vysokou cenu za výkup prostor. „Je už nyní na rozhodování města, zda herna bude v Mostě, nebo nebude. Město se nechává vyloženě vydírat. Proto jsme dnes chtěli prosadit na program jednání novou vyhlášku o zákazu hazardu v Mostě. Jsme v okolí široko daleko, s Litoměřicemi a Slaným, ojedinělým městem, kde je hazard ještě povolen,“ informoval zastupitel Jan Schiller. Protinávrhy o neschválení odkupu nakonec hlasováním neprošly. Zastupitelé ale nenašli ani potřebnou většinu pro původní návrh, tedy pro výkup prostor. Usnesení tak nebylo přijato a otázka odkupu se tak dostane na pořad dne nejspíš v květnu na pracovním jednání zastupitelů.

Co zaznělo k možnosti zřízení nové služebny MP na třídě Budovatelů…

„Pokud nebude stát služebna milion šest set, ale jen šest set tisíc, přičemž za zbytek můžeme zřídit služebny i na dalších místech v Mostě, tak jsem pro,“ uvedl v diskusi Luboš Pitín.

„Služebna by v těchto místech byla v epicentru problémů. Navíc naproti vznikne nový park s novým mobiliářem a vybavením. Strážníci tu nebudou pořád. Budou tu působit i asistenti. V zimním stadionu je prostor služebny metr krát metr - obrazně řečeno - jen tak na svačinu. Proto chceme mít strategické místo zde,“ uvedl šéf mostecké městské policie Jaroslav Hrvol.

Za vznik nové služebny se postavila senátorka a zastupitelka Alena Dernerová. „Služebnu bychom tu měli zřídit. Jednak o ni žádali zdejší občané. Je tu obrovská kumulace sociálně slabých jedinců, kteří jsou v této lokalitě venku. Tvoří se tu hloučky výrostků a jsou tu i staří lidé a ti se tu bojí chodit. Strážníci, kteří tu obcházejí, jakmile projdou, tak se problémoví vracejí zpátky. To samé je i v okolí parku sportovní haly. Distribuují se tu drogy. Já bych tu služebnu velmi uvítala!“

Za služebnu v těchto místech se přimlouval také zastupitel Petr Formánek. „Já jsem v této lokalitě vyrostl a mám tu i rodiče, běžte se sem někdy podívat, až bude hezky, a projděte se tu a potom diskutujte o tom, kde je služebna potřeba a kde ne. S šestistovkami či sedmistovkami se to nedá vůbec srovnávat…“
Post date: 2017-04-28 09:47:27
Post date GMT: 2017-04-28 08:47:27