Homerlive
https://www.homerlive.cz/14542-2/




  • Pozor na podvodníky s nemovitostmi!


ÚSTECKÝ KRAJ – Krajští zastupitelé si vyslechli zprávu o stavu kriminality v Ústeckém kraji za loňský rok. A mohli být potěšeni. V roce 2016 v Ústeckém kraji, stejně jako na celém území České republiky, došlo opět k poklesu zjištěné kriminality. Zároveň stoupá výrazně i objasněnost. Ke snížení nápadu přispěl převážně pokles majetkové kriminality.

Za vysokou kriminalitou v Ústeckém kraji podle policejní zprávy stojí především vysoká a dlouhodobá nezaměstnanost, nízká míra vzdělanosti, užívání návykových látek, průmyslová minulost spojená s existencí vyloučených lokalit, dlouhodobě nepříznivá sociálně ekonomická struktura a ekonomická situace obyvatelstva. Oproti minulému roku se zvýšil počet stíhaných a vyšetřovaných osob. Problémem je nárůst drogové kriminality hlavně u mládeže. Majetková kriminalita se v roce 2016 opět snížila a její objasněnost stoupla na nejvyšší hodnotu za posledních 5 let. Stejná je situace u hospodářské kriminality, kdy v roce 2016 došlo opět k poklesu a ke zvýšení objasněnosti. Obdobná situace je i u násilné kriminality. V porovnání s rokem 2015 došlo k mírnému nárůstu dopravních nehod. Při nehodách ale zemřelo méně lidí. Oproti roku 2015 poklesl počet migrantů. K 1. lednu 2016 bylo v krajském ředitelství celkem plánováno 3 395 služebních míst. V Ústeckém kraji je pak nejlepší personální situace u policejního sboru v rámci celé republiky. K 1. únoru 2017 bylo v krajském ředitelství celkem plánováno 3 395 služebních míst. Skutečný stav byl 3 374.
Kriminalita v roce 2016 v bodech

  • Došlo ke snížení pojistných podvodů a fiktivních nahlášení krádeží, jelikož již pojišťovny lehkovážně nevyplácejí škody a reagují na podněty a podezření ze strany policie.

  • Ubývají případy, kdy pachatelé do bytu vnikali po rozlomení vložek FAB, či za použití „planžety“. U vloupání do domů převažují vloupání do rozestavěných či neobydlených objektů.

  • Stále ve větší míře dochází ke krádežím zejména v prodejnách tzv. „za provozu“ a to ponejvíce v nákupních centrech

  • Pachatelé při krádežích používají rukavice, vozidla důkladně vysávají a vystříkávají různými spreji, které znehodnocují možné stopy.

  • Zvýšil se výskyt dětské pornografie, kdy soubory jsou sdíleny v rámci sítě internet.

  • Došlo k nárůstu trestné činnosti falešných e-shopů, kdy jednotliví prodejci páchají trestnou činnost krátkodobě či sezónně. Po zaplacení přestane komunikovat a pokračuje pod jinou doménou.

  • Objevuje se opakovaný výskyt podvodných pronájmů nemovitostí přes portály.

  • Nárůst útoků na facebookové účty za účelem převzetí identity a páchání trestné činnosti.

Post date: 2017-09-22 09:31:46
Post date GMT: 2017-09-22 08:31:46