Volby do Poslanecké sněmovny

0
1077

1. Líbí se vám výsledek voleb? ANO/NE?

2. Proč?

JAN PAPAREGA, primátor města Mostu

1. NE

2. Vítěz voleb do Poslanecké sněmovny byl znám již před volbami a proto mě vítězství hnutí ANO 2011 příliš nepřekvapilo – na rozdíl od dalších výsledků, zejména tradičních politických stran. Takto výrazný propad u ČSSD a KSČM zřejmě nečekal nikdo, kdo politickou situaci v zemi sleduje. Příjemným zjištěním je pak vzestup ODS. Jsem také rád, že se do Poslanecké sněmovny dostala TOP09, ke které mám stále blízko. Výsledek voleb akceptuji, ale nejsem s ním spokojený.

Jsem velmi zvědavý na to, kdo půjde s hnutím ANO 2011 do vlády, protože tito budoucí koaliční partneři to nebudou mít vůbec jednoduché.

BRONISLAV SCHVARZ, bývalý poslanec, kandidoval za SPO:

1. ANO

2. Každý dostal od voličů, co si zasloužil, i já.

TOMÁŠ KUBAL, radní města Mostu za ODS

1. NE

2. Nelíbí se mi velký rozdíl mezi hnutím ANO a ostatními stranami, ale jsem rád, že ODS dosáhla takového výsledku. Jsem zvědavý na povolební vyjednávání a jeho výsledek. Ten hodně napoví….

ALENA DERNEROVÁ, senátorka za Mostecko

1. ANO

2. Jsem ráda, že minimum voličských hlasů přišlo nazmar. V porovnání s krajskými volbami v loňském roce se v Ústeckém kraji promarnilo víc jak 17 procent hlasů.

Jiří NOVÁK, předseda představenstva Krajské zdravotní

1. NE

2. Výsledek voleb hodnotím pro naši stranu (KSČM) jako neúspěšný a to jak na celostátní úrovni, tak i v našem kraji. Ztráta více jak poloviny mandátů je neúspěch.

Berenika Peštová, zastupitelka města Mostu, náměstkyně ministra životního prostředí

1. Nemohu odpovědět ani ANO, ani NE.

2. Mám smíšené pocity. Když poslouchám jednotlivé představitele stran, jak chtějí pracovat pro lidi a potom další větou řeknou s Babišem nikdy, tak už tomu nerozumím. Lidi jasně řekli, chceme změnu a Babiš dostal nejvíc preferenčních hlasů, což zmanená: „Chceme ho jako premiéra“.

FRANTIŠEK RYBA, předseda SBD Krušnohor

1. ANO

2. Už několik let se ukazuje, že lidé nechtějí ukecané „kamenné“ strany, od kterých se nic nedozvědí a pokud ano, tak je to zabaleno ve dvouhodinovém projevu o ničem. Přitom by stačilo říct dvě věty. Lidi už nebaví strategie do roku xy, které ovšem mají jenom hodně slov a nic neřeší. Slušným lidem vadí zneužívání štědrosti státu skrývané jakousi pseudohumanitou. Lidé chtějí přímou odpověď na přímou otázku a také krátké a přímé řešení. A to slibují a částečně i předvádějí „občanská“ hnutí, která volby vyhrála. Pochopitelně ne všechno se mi na výsledku voleb líbí. Uspělo i hnutí, které lidi oslovuje hlavně svým opravdu netradičním praporem. Tomu bohužel odpovídají i názory, tak doufám, že toto hnutí splní slib a bude „pevnou“ opozicí. Jinak „u mě dobrý“.

Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje

1.NE

2. Volby vyhrála pravice a populistické strany. Levice utrpěla porážku a je to pro ni velké zamyšlení  proč.  Obě velké levicové strany potřebují radikální změny.

Tomáš Ondrášek, ředitel Městské knihovny Most

1. ANO

2. Mohlo to dopadnout mnohem hůř. Přečetl jsem většinu volebních programů a jména na všech kandidátkách. Mnohým, kteří chtěli vést stát, bych nesvěřil vést ani psa na vodítku. Mám představu, že bych i na konci volebního období chtěl svého poslance mít rád. Když už ho z mých peněz platím, chtěl bych ho pochválit, co pro mě za ty čtyři roky udělal a čím mi usnadnil život. Tak snad jsem to teď v pátek nezvoral a do urny hodil správný lístek.

David Kádner, předseda Svazku Krušných hor

1. ANO

2. Úspěch voleb vždy závisí na volební účasti občanů. Jelikož tyto volby zaznamenaly více než 60ti procentní účast, považuji je tak  za úspěšné. Nyní záleží jen na politických stranách, které od občanů získaly důvěru, aby zbytečně nepolitikařily, a  aby si uvědomily, že volební kampaň již skončila a aby se dokázaly domluvit a pracovat ve prospěch občanů v průběhu celého volebního období.

Erika Sedláčková, zastupitelka města Litvínov (KSČM)

1. NE

2. Volební výsledek strany, za niž jsem kandidovala, hodnotím jako debakl.

Kamila Bláhová, starostka města Litvínov (ANO)

1. ANO

2. Za okres Most hnutí ANO získalo 39,33 % a to je i v celorepublikovém měřítku výborný výsledek. Moc si toho vážíme, děkujeme všem, kteří nás podpořili a jsme rádi, že máme svého poslance za oblast, Ing. Jana Schillera. Těšíme se na spolupráci.

Daniel Volák, právník, zastupitel města Litvínova (ODS)

1. ANO

2. Líbí se mi především výsledek ODS, který málokdo čekal a ukazuje, že přes všechny potíže minulosti, může být ODS autentickou a věrohodnou pravicovou stranou. K výsledku ANO lze jen dodat, že v demokratickém právním státě je třeba výsledky voleb respektovat. To však neznamená, že by do budoucna ODS měla jen pasivně přihlížet, ale naopak v příštích volbách ještě významněji posílit.

Jana Galinová, majitelka Docela velkého divadla Litvínov

1. NE

2. Nemůžu pochopit, že tolik lidí rezignovalo na svobodu a dobrovolně si zvolilo utahování šroubů. Asi jim to mezi ploty vyhovovalo.

Jung1.JPGRudolf Jung, předseda Okresní hospodářské komory

1. NE

2. Pro  podnikatelské prostředí je důležitá především politická stabilita a profesionalita politické scény. Celkem 9 politických subjektů  v PS s ukojenými a neukojenými ambicemi, navíc s deklarovanými nepřekročitelnými prvky svých programů a siláckými  prohlášeními, tak to  u  mne  vzbuzuje velké obavy o žádoucí dělnost a stabilitu tohoto orgánu, o důstojnosti a autoritě nemluvě. Rád bych se v obavách mýlil, ale i výsledky právě proběhlých voleb navozují  stále více myšlenku, zda bychom se konečně neměli poohlédnout po plném, nebo alespoň částečném většinovém systému voleb do Poslanecké sněmovny.
Most nejméně

Nejnižší volební účast ze sedmi okresů Ústeckého kraje měl okres MOST – 47,56 procent (při posledních volbách v roce 2013 přišlo volit 49,38 procent voličů).

Nejvyšší volební účast ze sedmi okresů Ústeckého kraje měl okres LITOMĚŘICE – 59,14 procent.
Chanov volil KSČM

V sídlišti Chanov se tentokrát volby odehrály bez předvolebních i volebních afér. S 67 procenty zde zvítězila KSČM. K volebním urnám v Chanově dorazilo 34 obyvatel, což jsou pouhá čtyři voličská procenta. ČSSD dostala od chanovských 21 procent, ANO zde získalo pouhá 3 procenta hlasů.
Most byl pro účely voleb rozdělen na 60 okrsků. V  59 z nich zvítězilo hnutí ANO 2011. To dosáhlo největšího úspěchu v okrsku č. 52 (okolí ulice Kpt. Jaroše), kde je podpořilo 48,4 % voličů. Jedinou výjimku již tradičně představoval okrsek číslo 20, který zahrnuje Chanov. Zatímco v předchozích volbách zde drtivě zvítězila ČSSD, letos podobné převahy s 66,66 % dosáhla KSČM. Sociální demokraté zde sice poklesli na 21,21 %, přesto jde o jejich nejlepší výsledek ze všech mosteckých okrsků.

SPD bodovala s 19,38 % v okrsku č. 27 (okolí 3. ZŠ), ODS výrazně uspěla v okrsku č. 8 (rodinné domy pod hřbitovem a okolí nemocnice), kde získala 25,06 % a ve stejném okrsku dosáhla nejlepšího výsledku i TOP 09 (8,60 %). Starostové a nezávislí pak bodovali v okrsku č. 4 (okolí ulic Alej Boženy Němcové a Na Výsluní, 7,52 %) a KDU-ČSL v okrsku č. 2 (okolí Hněvína a ulic Slovenského národního povstání a Pod Širokým vrchem, 3,00 %).

 

Za Ústecký kraj do 13 křesel

Ústecký kraj bude mít v Poslanecké sněmovně 13 zástupců. Sedm za ANO, jeden za ODS, jeden za Piráty, dva za SPD, jeden za KSČM a jeden za ČSSD.

Kdo do křesel?

ANO

Richard Brabec

Jaroslav Bžoch

Eva Fialová

Tomáš Kohoutek

Jan Richter

Pavel Růžička

Jan Schiller

ODS

Karel Krejza

Piráti

Mikuláš Peksa

SPD

Tereza Hyťhová

Monika Jarošová

KSČM

Hana Jírovcová Aulická

ČSSD

Jaroslav Foldyna

 

Jak se volilo Mostecku

Na Mostecku je nejoblíbenější hnutí ANO. Bezkonkurenčně zabodovalo ve všech obcích i městech mosteckého okresu.

graf_volby_3

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!