Most se dočká, bude mít rezonanci

0
1771

Několikaleté čekání mostecké nemocnice a hlavně pacientů na magnetickou rezonanci je u konce. Otevření pracoviště se špičkovým přístrojem na diagnostiku vnitřních orgánů je téměř „na spadnutí“. O novince informoval předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Získání souhlasu pro Most zřídit zde magnetickou rezonanci trvalo čtyři roky. „Komise pro posuzování rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků ministerstva zdravotnictví, tak zvaná přístrojová komise, vydala 15. listopadu souhlas, že Krajská zdravotní může pro mosteckou nemocnici zakoupit magnetickou rezonanci,“ uvedl Jiří Novák a dodal: „To je velmi dobrá zpráva pro obyvatele regionu a také všechny pacienty z Mostecka. Ti totiž musejí dojíždět za tímto vysoce specializovaným vyšetřením do nemocnic v Teplicích, v Ústí nad Labem, nebo dokonce do Prahy. Je nutné zdůraznit, že nákup magnetické rezonance se již realizuje pro nemocnici v Chomutově a v příštím roce se uskuteční také pro děčínskou nemocnici. Představenstvo tak plní jeden ze slibů, že magnetická rezonance bude ve všech pěti nemocnicích, které společnost spravuje.“

Pořízení magnetické rezonance přijde zhruba na 32 až 35 milionů korun. Záleží však na vybavení. „Podařilo se nám sehnat značnou část prostředků z Ústeckého kraje. Výsledkem by mělo být standardní placení všech úkonů,“ doplnil ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

„Ordinovat“ se bude v přízemí polikliniky, na místě stávající lékárny, která se přemístí o patro výš do bývalé kartotéky. Soutěž na projektovou dokumentaci na stavební úpravy začne 18. prosince. „Naší snahou je magnetickou rezonanci do mostecké nemocnice pořídit a nainstalovat co nejdříve,“ uvedl ředitel nemocnice Most Petr Najman.

Mostecká nemocnice současně představila řadu novinek, které ji v nejbližší době čekají. Kde a jak hodlá společnost Krajská zdravotní proinvestovat v Nemocnici Most téměř dvaapadesát miliónů korun a k jakým změnám zde dojde, přineseme v příštím vydání.

Magnetická rezonance je zobrazovací technika používaná především ve zdravotnictví k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla. Pomocí magnetické rezonance je možné získat řezy určité oblasti těla, ty dále zpracovávat a spojovat až třeba k výslednému 3D obrazu požadovaného orgánu. Magnetická rezonance využívá silné magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. Na rozdíl od CT vyšetření, které je s magnetickou rezonancí někdy alternativní, tedy nenese žádná rizika způsobená zářením (nulová radiační zátěž). Nevýhodou vyšetření magnetické rezonance je určitá hlučnost zařízení. Podstatou barevného odlišení jednotlivých tkání je jejich rozdílné chování při stejném vnějším působení. Vyšetření se provádí buď s nebo bez použití kontrastní látky (gadolinium vpichem do žíly).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!