Děti prožily andersenovské dobrodružství v mostecké knihovně

0
706
(foto město Most)

Mostecká knihovna se připojila k originálnímu projektu Noc s Andersenem, kdy v jednadvaceti zemích světa mohou školáci nejen přespat v neobvyklém prostředí knihovny, ale i zažít legraci, získat nové vědomosti a možná přijít na to, že čtení knížek je daleko zábavnější než hry v mobilním telefonu.

Ačkoliv projekt nese jméno dánského pohádkáře, nápad vznikl v České republice. První Noc s Andersenem proběhla v Uherském Hradišti již před devatenácti lety. Její organizátoři chtěli metodou osobního vzoru v předčítání ukázat dětem, že číst je veliké dobrodružství a zároveň oslavit Mezinárodní den dětské knihy, který se připomíná každoročně 2. dubna na celém světě v den narození známého spisovatele.

Páteční večer začíná, zatím co z městské knihovny odcházejí poslední návštěvníci, ve vstupní hale již čeká čtrnáct dětí ve věku od osmi do dvanácti let se spacáky a batůžky, aby prožili noční dobrodružství mezi knížkami.  Až sem je doprovodili rodiče, ale za okamžik se s nimi rozloučí, protože se jich ujmou přívětivé paní knihovnice. Děti jen přibližně tuší, jaký program je zde čeká. Sedmiletá Ema do knihovny chodí a na otázku, co se jí tady nejvíc líbí, odpovídá: „Nejvíc mám ráda papoušky a Karla“. Karel je oblíbená želva, žijící v mostecké knihovně již řadu let.

A to už se děti usazují ke stolům vyzdobeným lucerničkami a vyplňují pohádkové kvízy a luští tajenku.  Prohlížejí si připravené knihy, nejen tištěné ale i mluvené, tedy audioknihy. Svůj hlas dají svým nejoblíbenějším. „Rád si čtu před spaním, “ říká kluk jménem René a jeho kamarád tvrdí, že vůbec nečte. U dětí nakonec zabodovaly tituly Kvak a Žbluňk jsou kamarádi od Arnolda Lobela a audiokniha Jiřího Žáčka Nové hrůzostrašné pohádky s hlasem Josefa Somra.

Následovala avizovaná večeře. Bude to pizza nebo smažené žížaly? Protože tentokrát může jít výjimečně zdravá výživa stranou, děti si pochutnávají na čerstvě upečené pizze a zapíjí ji nadšeně tolik odpíranou sladkou limonádou.

Po večeři se všichni přesunou do oddělení pohádkových knih, počkají tam na jedno z připravených překvapení.  Po zacinkání pohádkového zvonečku přichází, s cylindrem na hlavě a lucernou v ruce, sám Hans Christian Andersen a zdraví děti v dánštině.  Bylo nutné použít opět kouzelný zvoneček, aby panu Andersenovi děti rozuměly. Vyprávěl jim, jak začal psát pohádky, o svém dětství, o cestování po Evropě a vzpomínal na svého kamaráda, anglického spisovatele Charlese Dickense. Děti se zájmem poslouchaly a prozradily, že také píšou a vymýšlí příběhy. Děj toho svého prozradila žákyně páté třídy s přezdívkou Nutella: „ Začínám psát o tom, jak UFO přistálo na zahradě“. Jakmile se Hans Christian s dětmi rozloučil a odešel zpět do země pohádek, předčítala dětem knihovnice Lenka jeho pohádku Křesadlo. Posluchači se inspirovali, kreslili postavy z pohádky, nebo je tvořili z modelíny.

Sály knihovny se setměly a všichni se vydali opatrně na cestu se svítilnami za dalším překvapením do venkovního atria. Cestou desetiletý Jakub, hráč na klarinet, sděluje: „Nejvíc se mi zatím líbilo čtení pohádky, když jsem si u toho mohl kreslit“.  V cíli výpravy svítil do tmy strom Pohádkovník ozdobený malými knížečkami. Atmosféra připomínala Vánoce, zazněla i kouzelná přání.

Po návratu zpět se děti a paní knihovnice výborně bavily hrou, spočívající v tom, že si dobrovolník vylosuje neznámou kartu s obrázkem pohádkové bytosti a otázkami musí zjistit, kdo na kartě je. Ostatní mohou odpovídat pouze ano nebo ne.

Malí nocležníci měli ještě před sebou přípravu tradičního dánského jídla smørrebrød a stezku odvahy knihovnou. Než ochutnali vlastnoručně namazanou dobrotu, vytvořili si malé dánské vlaječky a smørrebrød jimi ozdobili. V průběhu této činnosti se dozvídali mnoho zajímavých informací o Dánsku.

Před spaním samozřejmě nesměla chybět pohádka a ráno snídaně.

Noc s Andersenem se zásluhou kreativních a obětavých pracovníků mostecké knihovny stala pro děti jedním ze zážitků, na které se vzpomíná i v dospělosti. Dle slov ředitele Petra Petrika by rádi akci zopakovali příští rok. Už letos se přihlásilo tolik zájemců, že nemohli vyhovět všem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!