Homerlive
https://www.homerlive.cz/24470-2/

Děti prožily andersenovské dobrodružství v mostecké knihovně




Mostecká knihovna se připojila k originálnímu projektu Noc s Andersenem, kdy v jednadvaceti zemích světa mohou školáci nejen přespat v neobvyklém prostředí knihovny, ale i zažít legraci, získat nové vědomosti a možná přijít na to, že čtení knížek je daleko zábavnější než hry v mobilním telefonu.

Ačkoliv projekt nese jméno dánského pohádkáře, nápad vznikl v České republice. První Noc s Andersenem proběhla v Uherském Hradišti již před devatenácti lety. Její organizátoři chtěli metodou osobního vzoru v předčítání ukázat dětem, že číst je veliké dobrodružství a zároveň oslavit Mezinárodní den dětské knihy, který se připomíná každoročně 2. dubna na celém světě v den narození známého spisovatele.

Páteční večer začíná, zatím co z městské knihovny odcházejí poslední návštěvníci, ve vstupní hale již čeká čtrnáct dětí ve věku od osmi do dvanácti let se spacáky a batůžky, aby prožili noční dobrodružství mezi knížkami.  Až sem je doprovodili rodiče, ale za okamžik se s nimi rozloučí, protože se jich ujmou přívětivé paní knihovnice. Děti jen přibližně tuší, jaký program je zde čeká. Sedmiletá Ema do knihovny chodí a na otázku, co se jí tady nejvíc líbí, odpovídá: „Nejvíc mám ráda papoušky a Karla“. Karel je oblíbená želva, žijící v mostecké knihovně již řadu let.

A to už se děti usazují ke stolům vyzdobeným lucerničkami a vyplňují pohádkové kvízy a luští tajenku.  Prohlížejí si připravené knihy, nejen tištěné ale i mluvené, tedy audioknihy. Svůj hlas dají svým nejoblíbenějším. „Rád si čtu před spaním, “ říká kluk jménem René a jeho kamarád tvrdí, že vůbec nečte. U dětí nakonec zabodovaly tituly Kvak a Žbluňk jsou kamarádi od Arnolda Lobela a audiokniha Jiřího Žáčka Nové hrůzostrašné pohádky s hlasem Josefa Somra.

Následovala avizovaná večeře. Bude to pizza nebo smažené žížaly? Protože tentokrát může jít výjimečně zdravá výživa stranou, děti si pochutnávají na čerstvě upečené pizze a zapíjí ji nadšeně tolik odpíranou sladkou limonádou.

Po večeři se všichni přesunou do oddělení pohádkových knih, počkají tam na jedno z připravených překvapení.  Po zacinkání pohádkového zvonečku přichází, s cylindrem na hlavě a lucernou v ruce, sám Hans Christian Andersen a zdraví děti v dánštině.  Bylo nutné použít opět kouzelný zvoneček, aby panu Andersenovi děti rozuměly. Vyprávěl jim, jak začal psát pohádky, o svém dětství, o cestování po Evropě a vzpomínal na svého kamaráda, anglického spisovatele Charlese Dickense. Děti se zájmem poslouchaly a prozradily, že také píšou a vymýšlí příběhy. Děj toho svého prozradila žákyně páté třídy s přezdívkou Nutella: „ Začínám psát o tom, jak UFO přistálo na zahradě“. Jakmile se Hans Christian s dětmi rozloučil a odešel zpět do země pohádek, předčítala dětem knihovnice Lenka jeho pohádku Křesadlo. Posluchači se inspirovali, kreslili postavy z pohádky, nebo je tvořili z modelíny.

Sály knihovny se setměly a všichni se vydali opatrně na cestu se svítilnami za dalším překvapením do venkovního atria. Cestou desetiletý Jakub, hráč na klarinet, sděluje: „Nejvíc se mi zatím líbilo čtení pohádky, když jsem si u toho mohl kreslit“.  V cíli výpravy svítil do tmy strom Pohádkovník ozdobený malými knížečkami. Atmosféra připomínala Vánoce, zazněla i kouzelná přání.

Po návratu zpět se děti a paní knihovnice výborně bavily hrou, spočívající v tom, že si dobrovolník vylosuje neznámou kartu s obrázkem pohádkové bytosti a otázkami musí zjistit, kdo na kartě je. Ostatní mohou odpovídat pouze ano nebo ne.

Malí nocležníci měli ještě před sebou přípravu tradičního dánského jídla smørrebrød a stezku odvahy knihovnou. Než ochutnali vlastnoručně namazanou dobrotu, vytvořili si malé dánské vlaječky a smørrebrød jimi ozdobili. V průběhu této činnosti se dozvídali mnoho zajímavých informací o Dánsku.

Před spaním samozřejmě nesměla chybět pohádka a ráno snídaně.

Noc s Andersenem se zásluhou kreativních a obětavých pracovníků mostecké knihovny stala pro děti jedním ze zážitků, na které se vzpomíná i v dospělosti. Dle slov ředitele Petra Petrika by rádi akci zopakovali příští rok. Už letos se přihlásilo tolik zájemců, že nemohli vyhovět všem.
Post date: 2019-04-02 13:03:33
Post date GMT: 2019-04-02 11:03:33