0
1499

Po nové silnici kolem jezera příští rok
MOST – Po nové krajské silnici, která povede kolem mosteckého jezera, se řidiči projedou až v polovině příštího roku. Do té doby se bude nová spojnice mezi Mostem a Mariánskými Radčicemi stavět.

S obnovením a výstavbou silnice Most – Marináské Radčice se začalo už koncem loňského roku. V současné době se na stavbě pokračuje, a to i přes nepříznivé počasí. Pracuje se zejména na přemostění, které by mělo protnout trať a řeku Bílinu v části pod mosteckým oblastním muzeem. „Probíhají pouze práce, které lze provádět bez ohledu na klimatické podmínky, zejména kácení křovin a dřevin, hrubé terénní úpravy – zvláště pak v místech podmáčených vodou a tedy v letních měsících hůře přístupných. Dále se provádí beranění veškerých dočasných i trvalých konstrukcí a také pilotáž založení mostních objektů,“ vyjmenoval aktuální práce na nové silnici Jakub Vintrlík z oddělení Vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí ČR, které má tuto stavbu v gesci.

Součástí výstavby nové komunikace z Mostu do Mariánských Radčic je asfaltová cyklostezka, která bude oddělená od silnice v celé její trase. Po jejím dokončení bude cyklostezka převedena do majetku statutárního města Most.

Mosty vzniknou jako součást obnovy nové silnice z Mostu do Mariánských Radčic celkem dva. „Na mostě přes kolejiště a řeku Bílinu u čerpací stanice Shell se již pracuje a plynule se bude pokračovat i na přemostění produktovodů společnosti UNIPETROL,“ doplnil dále Jakub Vintrlík. Realizace obou mostů se předpokládá ještě letos. „Hrubé konstrukce mostů budou v letošním roce dokončeny, nikoli však dokončovací práce nutné k provozování mostů. Ty proběhnou v první polovině roku 2018,“ upřesnil dále mluvčí ministerstva financí. Zároveň s budováním mostů se letos bude pracovat i na samotné silnici. Po zemních pracích, které se provedly v loňském roce, se bude pokračovat na zlepšování podkladních zemin a vybudují se nové vrstvy komunikace. „Do konce letošního roku bude komunikace dokončena v jedné vrstvě asfaltobetonového krytu. Konečná pokládka povrchů komunikace a dokončovací práce by se měly uskutečnit v první polovině roku 2018,“ prozradil dále mluvčí. Nová komunikace včetně mostů vyjde na více než tři sta milionů korun bez DPH. Jde o projekt z tzv. patnácti vládních ekomiliard. Poté, co bude silnice včetně mostů dokončena, převede ji stát do majetku Ústeckého kraje.

K silnici Most – Mariánské Radčice jste se zeptali:

Proč se buduje přemostění, když ke kostelu již komunikace vede. Nebylo možné navázat na novou komunikaci Most – Mariánské Radčice od kostela a ušetřit tím značnou část prostředků, které se mohly investovat do dalších projektů kolem jezera?

„Silnice III/2565 Most – Mariánské Radčice bude sloužit jako páteřní komunikace kolem jezera Most, na kterou budou navazovat dílčí projekty místní infrastruktury. Bude tedy sloužit i pro zásobování prostřednictvím těžké techniky (kamiony). Provoz těžké techniky však není v lokalitě kostela Nanebevzetí Panny Marie žádoucí. Z tohoto důvodu byla budovaná komunikace napojena přímo na komunikaci I/13,“ odpověděl na časté dotazy občanů Jakub Vintrlík z ministerstva financí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!