Martin Klika: Řešíme oddlužení i příležitosti pro problémové mladé lidi

0
1660

Stovky nových pracovních míst, podpora uchazečů o práci šitá na míru problematice Ústeckého kraje a více než sto miliónů korun na posílení zaměstnanosti. To je bilance Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje za třetí rok jeho existence.

Aktuálně realizuje Ústecký kraj dva projekty – Transfer a Cesta, které byly zahájeny vloni. Oba jsou zaměřeny na ohroženou skupinu obtížně zaměstnatelných lidí. „Díky těmto projektům mají šanci najít uplatnění mladí lidé do 29 let, kteří kvůli nedostatečnému vzdělání obtížně hledají práci, mají problémy s různými druhy závislostí, žijí v sociálně vyloučených lokalitách. Oba projekty začaly letos v červnu a ukončeny budou v říjnu 2018,“ říká předseda Řídicího výboru Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje Martin Klika.

Na projekt Cesta je připraveno více než 23 miliónů korun, na Transfer téměř 100 miliónů korun. V rámci obou projektů vznikne bezmála dvě stě nových pracovních míst. Pakt se má za dobu své existence rozhodně čím chlubit. „Jedná se například o návrh změn v aktivní politice zaměstnanosti, které mají více zohlednit problémy regionu a umožnit starostům, aby na základě svých znalostí místního prostředí mohli navrhnout určité procento uchazečů k opakovanému zaměstnávání na veřejně prospěšné práce. Dalším opatřením je možnost oddlužení. Týkalo by se výhradně lidí, kteří mají snahu své dluhy platit, mají kvalifikaci a pracují,“ přibližuje aktivity Paktu v rámci připravované Strategie restrukturalizace Ústeckého kraje Martin Klika.

Pak zaměstnanosti také usiluje o sladění poptávky zaměstnavatelů a aktuální nabídky studijních oborů v Ústeckém kraji. „Komunikujeme se zaměstnavateli a nasloucháme jejich požadavkům na zaměstnance. Střední i vysoké školy v kraji musí přizpůsobit svou nabídku studijních oborů tak, aby nasytil absolventy volná pracovní místa v regionu. Díky dalšímu projektu Ústeckého kraje INNOSTART získají studenti ještě během studia konkrétní dovednosti a znalosti, které zaměstnavatelé požadují,“ představuje další aktivitu Paktu zaměstnanosti Martin Klika. O problematice zaměstnanosti a konkrétních opatřeních, která vedou k jejímu posílení, komunikují zástupci Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje také s představiteli Paktů zaměstnanosti v rámci celé České republiky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!