Opozice kritizuje: „V Litvínově se, co se investic týká, zastavil čas“

0
1035

Zastupitelé schválili aktualizaci střednědobého výhledu rozpočtu města Litvínova s analýzou financí a ratingem. Litvínov je na tom finančně údajně velmi dobře. Opozice ale vedení města kritizuje, že sice dobře hospodaří, ale neinvestuje.

„Finanční zdraví Litvínova se naprosto zásadním způsobem zlepšilo a mělo dobrý trend. Stabilní a poměrně silné provozní saldo zajišťuje možnost nových investic města řešených vlastními zdroji. Město zodpovědně zajišťuje finance na reprodukci svého majetku tím, že trvale vynakládá do obnovy majetku částku vyšší než odpisy. Na konci roku 2016 byl zůstatek dlouhodobého finančního majetku na účtech města přibližně 237 mil. Kč. Bezpečný limit zůstatku dluhu města ve výhledu se zvýšil z částky 250 mil. Kč na 400 mil. Kč. Městu značně škodí razantní úbytek obyvatel, rizika dotací a poklesu investic. Negativem je též nestabilita daňové politiky v posledních 10 letech a makroekonomický vývoj,“ informovala zastupitele vedoucí finančního odboru Jana Lanková.

Zpráva o hospodaření města ale nenechala v klidu opoziční zastupitele. „Posloucháme zprávy o skvělém hospodaření, ale v loňském roce město provádělo investice pouze za 41 miliónů korun, letos jsou v plánu investice za 50 miliónů korun. Na to nám stačí jeden úředník. V Litvínově se, co se investic týká, zastavil čas. Pokud chcete takto pokračovat, pak navrhuji snížit počet zaměstnanců odboru investic,“ prohlásil Martin Klika (ČSSD). S tím ale nesouhlasila starostka města Kamila Bláhová (ANO), která upozornila, že město připravuje dvě velké investiční akce – nový most a plaveckou halu. „Zatím nemáme nic vysoutěženo, a dokonce nemáme ani projektové dokumentace. Není připraveno nic. Jediné, co jsme udělali, byla architektonická soutěž na most, pro který už projektová dokumentace z minulosti byla hotová a zbytečně,“ oponoval Martin Klika.

Daniel Volák (ODS) upozornil, že by mělo město přidat na platech městským strážníkům. „Proč jsme dávno nepřidali strážníkům a proč odsouváme výstavbu dopravního terminálu, když jsme na tom tak skvěle? Bezpečnost města je důležitá. Vyzývám vedení města, aby se inspirovalo vládou, která zvýšila platy policistům,“ uvedl Daniel Volák. U vedení města ale narazil. „Město si může zvolit variantu, že peníze, které máme, projíme. Nechápu ale, proč upřednostňovat jen jednu skupinu zaměstnanců,“ odsunul návrh kolegy zastupitele radní Vlastimil Doležal.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!