Švestková dráha opět frčí

0
1704

Od prvního dubna je v provozu víkendová turistická linka T4 na trati Lovosice – Most, lidově nazývaná Švestková dráha. Úsek mezi Čížkovicemi a Obrnicemi měří téměř 36 kilometrů a tvoří tak většinu uvedené trasy.

Společnost AŽD Praha koupila trať od Správy železniční dopravní cesty v roce 2016 a veřejnou drážní dopravu na ní bude provozovat do roku 2021. Provoz této trati bude probíhat vždy o víkendech a státních svátcích. Všechny vozy jsou převlečeny do nového kabátu v korporátních barvách AŽD Praha. Jízdné na trati Lovosice – Most najdou cestující na www.kr-ustecky.cz sekce Doprava, včetně platného jízdního řádu pro tuto sezónu, která potrvá do 31. října 2017. Ve vlacích je možné přepravovat také kola, vzhledem ke kapacitě vozů maximálně pět kol.

Díky této lince mohou cestující navštívit řadu zajímavých míst – dvojvrchol Lovoš, zříceniny hradů a zámků Košťálov, Oltářík (Hrádek) a Skalku. Dále Muzeum českého granátu v Třebenicích anebo Muzeum Ulriky von Levetzow v Třebívlicích.

„I když to dalo hodně práce, naše společnost splnila vše, co slíbila při zakoupení tratě. Ta byla celá opravena, nainstalovali jsme moderní zabezpečovací zařízení, aby se doprava řídila dálkově z jednoho místa, postupně rekonstruujeme i přilehlé budovy, spustili jsme turistickou linku a do půl roku zahájíme testování nových zabezpečovacích technologií. Z toho, co můžeme prozradit, půjde o nové zabezpečení regionálních tratí s využitím satelitní technologie Galileo, dále chceme testovat přejezdová zabezpečovací zařízení ovládaná a dohlížená bezdrátovými technologiemi a právě na této trati budeme zkoušet vlaky bez strojvedoucích,“ uvedl generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!