„S prodloužením linky 25 nesouhlasíme!“

0
1221

Na město dorazila petice obyvatel Vtelna. Desítky místních v ní bojují proti prodloužení linky MHD č. 25 na konec Vtelna, které ale velká část místních požaduje.

Rozšíření MHD ve Vtelně mostečtí politici mnohokrát pečlivě zvažovali. V úvahu brali i názory občanů z širší oblasti Vtelna, nejen z Mostecké ulice, kterou má linka 25 projíždět. Snahou města přitom je, aby se rozšíření MHD zrealizovalo v nejkratším možném termínu. „Lidem podepsaným pod peticí hlavně vadí, že by linka měla jezdit Mosteckou ulicí, což je hlavní tepna, která Vtelnem vede. Hlavním kamenem úrazu totiž je, že obyvatelé, kteří bydlí v Mostecké ulici, parkují vozidla na této komunikaci, a pokud by tam měla projíždět linka MHD, je logické, že by tu platil zákaz stání,“ vysvětlil hlavní důvody, proč se někteří obyvatelé prodloužení linky brání, primátor Jan Paparega. Petici podepsalo na padesát obyvatel Vtelna. Město se pokusilo spočítat náhradní variantu, ale ta by se prodražila. „Jeden z návrhů byl využít komunikaci u Marijány, která vede až k lokalitě na Gruntě. To by ale znamenalo výrazné navýšení najetých kilometrů a tedy i více peněz,“ vysvětlil primátor.

Prodloužení linky požadovalo mnoho místních. „Zájem o prodloužení linky byl velký, proto jsme intenzivně pracovali na vypořádání komunikace k lokalitě na Gruntě. Ta nepatřila městu, ale Pozemkovému fondu. To se podařilo vyřešit a bezplatně převést na město. Nyní se zpracovává studie na rozšíření této komunikace s tím, že na konci by mělo vzniknout obratiště pro autobusy, které je nezbytné,“ informoval primátor.

V současné době je potřeba ještě udělat průzkum, který ve Vtelně provede dopravní podnik. „Hlavním úkolem je zjistit, které hodiny jsou ve Vtelně nejvíce exponované. Budou to zejména ranní hodiny, dále odpolední, když se děti vrací ze školy a lidé z práce a pravděpodobně také navečer. Nelze opomenout ani nedalekou zahrádkářkou kolonii, kam také Mostečané hojně dojíždějí. Linka tu totiž nebude jezdit neustále, ale jen v nejfrekventovanější dobu, podle potřeby místních,“ upozornil ještě Jan Paparega.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!