Ústecký kraj je otevřený lidem s handicapem

0
1105

Na lodi CargoGallery v přístavu v Litoměřicích se uskutečnila zahajovací konference ke společnému projektu Ústeckého kraje a města Drážďany. Hlavním tématem konference byly způsoby léčby, adaptace a sociální rehabilitace. Zazněly příspěvky odborníků z řad lékařů a sociálních pracovníků, ale také lidí, kteří se s hendikepem dokázali vyrovnat a zařadit zpět do aktivního života. Konferenci zahájil předseda Výboru pro zdravotnictví Ústeckého kraje Pavel Csonka.

„Ústecký kraj chce vyjít lidem s handicapem vstříc a umožnit jim bezbariérový přístup ke všem aktivitám na území kraje. Chceme lidem s handicapem pomáhat překonávat překážky spojené nejen se samotnou léčbou úrazu, ale hlavně s aktivním zapojením do společnosti po rehabilitaci. Podporujeme řadu projektů cílených na handicapované občany. Projekt Česko-saské pohraničí bez bariér je další aktivitou kraje, kterou se chceme více otevřít a přiblížit lidem s handicapem,“ uvedl během konference Pavel Csonka, předseda výboru pro zdravotnictví Ústeckého kraje. O tom, že lidem s handicapem nekončí aktivní společenský život a mohou využít celé řady možností, jak se dál realizovat, sportovat, setkávat s lidmi a navazovat nová přátelství vyprávěl ve svém příspěvku předseda spolku Cesta za snem Heřman Volf. Sám po úrazu na lyžích zůstal upoután na invalidní vozík. Svým přístupem k handicapu ale táhne zpět do života všechny s podobným osudem. Nevzdal to a nejprve se do roka po úrazu sám posadil na kolo. S přáteli později pořádali akce pro všechny, kdo měli zájem. „Rozhodli jsme se hned od počátků, a dále tuto myšlenku rozvíjíme, organizovat akce pro všechny. Jak pro handicapované, tak pro širokou veřejnost. Pro všechny OZP bez rozdílů. Pro muže i pro ženy. Pro amatéry i profíky. Pro mladé, starší i pokročilé. Naše projekty tak spojují téměř všechny zástupce společnosti, ve které žijeme. My nesbíráme a nedarujeme peníze. Darujeme zážitek, nová přátelství, zkušenosti, motivaci, energii a možnosti,“ říká Heřman Volf, který o aktivitách spolku Cesta za snem a možnostech, jak překonat vlastní bariéry přednáší na školách všech stupňů. Mezi aktivity, které spolek organizuje, patří například projekt Pereme se s tím všichni, který učí handicapované sebeobraně, předcházení konfliktů a záchraně života, projekt Praha letí napříč handicapy, v rámci kterého mohou lidé s rozličnými handicapy létat v jediném simulátoru volného pádu, celonárodní cyklo happening, při kterém lidé vytvářejí živé řetězy kolem svých měst a mnoho dalších akcí. Na konferenci přednesli příspěvky z praxe o zavádění bezbariérovosti v Drážďanech zástupci tohoto města. O nutnosti přizpůsobit prostředí lidem s handicapem a bezbariérovosti společnosti nejen ve smyslu odstranění nezvladatelných fyzických překážek v běžném životě mluvili Sylvia Müller, pověřenkyně pro lidi s postižením Dr. David Michel a Mathias Pfeil, pověřenec Svobodného státu Sasko v Praze.

Hlavním cílem projektu Česko-saské pohraničí bez bariér je studie bezbariérovosti Ústeckého kraje. Díky projektu vznikne propojený webový portál pro handicapované osoby, na kterém budou moci zjistit veškeré informace o bezbariérovosti nejen turistických cílů v Ústeckém kraji. Na webech najdou hendikepovaní návštěvníci například informace o tom, kolik je například u muzea parkovacích míst, jak jsou řešeny výtahy či toalety. Kromě odborných konferencí je součástí projektu také pořádání tří akcí pro handicapované. První akce se konala už začátkem dubna na polygonu mosteckého Autodromu. Handicapovaní z české i německé strany Krušných hor měli možnost vyzkoušet jízdy zručnosti v automobilech na ruční řízení. Ústecký kraj plánuje v rámci projektu také uspořádání handbike maratonu na Labské stezce a zážitkového víkendu. V rámci projektu bude vytvořena publikace pro handicapované občany obsahující základní informace o všech možnostech, na které instituce či specialisty se po úrazech obrátit. Celkový rozpočet projektu bude činit cca jeden milion eur. Téměř 900 tisíc ovšem půjde z dotace.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!