Park Střed: Pod zámkem a za plotem!

0
1130

Park nad sportovní halou nechá město obehnat plotem a večer zamykat na petlici. Vedení města se pro plot rozhodlo v rámci chystané revitalizace parku dodatečně. Radnice nechce, aby draze zrekonstruovanou oázu rázem zničili vandalové a nepřizpůsobiví.

Park má město v plánu revitalizovat a vybavit mnohými novinkami a zajímavostmi. Nyní se budoucí podoba parku projektuje. „Park máme v plánu zrenovovat příští rok. Projekční příprava letos vrcholí a hotová by měla být v červnu. Do projektu necháváme zapracovat oplocení,“ sdělil náměstek primátora Marek Hrvol. Zatím se řeší, kudy by měl plot vést a jakou část parku ohraničit. „Řešili jsme opatření, která by vedla k co nejmenší degradaci této lokality, ať je to služebna městské policie, která ale brzy vznikne naproti parku. Tu jsme proto vyloučili. Kamerový systém tu sice bude, avšak oplocení je významný nástroj, který by mohl fungovat,“ vysvětlil náměstek s tím, že město vyslyšelo i výtky ze strany veřejnosti. Ta se obávala, že miliony, které se do parku a jeho úprav investují, budou vyhozené oknem. Park je totiž častou zastávkou nepřizpůsobivých a problémových obyvatel ze sousedících stovek. „Nechceme, aby byl park – sotva se upraví, zase zničen a neradi bychom šli cestou polovičatých řešení. I proto jsme se rozhodli pro oplocení,“ podotkl Marek Hrvol. Park by měl poté fungovat obdobně jako i jiné relaxační a oddechové areály ve městě, například na Benediktu. Bude mít otevírací dobu a svůj provozní řád. Radnice také počítá s tím, že spodní částí parku povede cesta, která bude mimo uzamykatelný park. „Uvědomujeme si, že park spojuje dvě oblasti – stovky a čtyřstovky. Aby se lidé dostali z jednoho konce na druhý, zanecháme mimo park komunikační uzel,“ ujistil primátor Jan Paparega a dodal: „Pro tuto spojnici se nabízí spodní cesta, která tudy vede už nyní.“

V parku kolonáda i hřiště

V parku by se měla objevit například nová kolonáda s pódiem, kde by se mohly konat koncerty a vystoupení. Součástí bude i stánek s občerstvením, toalety apod. V plánu je i nové dětské hřiště, nové chodníčky a cesty. Úpravy, i když minimální, čeká i zdejší zeleň. Zdejší park je totiž dendrologicky vzácný. „Oplocení by mělo chránit i zdejší zeleň. Jsou tu hodnotné stromy a jejich skladba je tu velmi pěkně a vhodně uzpůsobená. Park jako takový je v centru a chceme, aby centrum bylo reprezentativní, stejně tak i park samotný. Proto si myslíme, že si zaslouží něco mimořádného,“ je přesvědčen náměstek Marek Hrvol.

Finanční prostředky ve výši desítek milionů korun, které budou na revitalizaci parku potřeba, město z dotací nejspíš nesežene. „Samozřejmě kdyby se to podařilo, byli bychom rádi, ale nejspíš to půjde z našich peněz,“ konstatoval ještě primátor Paparega.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!