Blokové čištění: Pozor na nové značky!

0
2991

Za dva týdny začíná v Mostě blokové čištění komunikací a chodníků. Strojní čištění po zimě tak vystřídá kompletnější úklid. Řidiči by si měli ale dát pozor na nové dopravní značení.

Už 15. května startuje v Mostě blokové čištění chodníků, vozovek a dalších zpevněných ploch. Časový harmonogram služby najdou občané na stránkách Technických služeb města Mostu.

IZ8a, IZ8b označuje oblast, kde platí výstraha, zákaz, omezení nebo příkaz vyplývající z příslušných vyobrazení značky nebo značek. Pokud je na značce vyobrazena příkazová nebo zákazová dopravní značka, má tato zónová dopravní značka charakter příkazové nebo zákazové dopravní značky. Dopravní omezení týkající se doby apod. se vyznačuje dodatkovou tabulkou ve spodní části vhodným nápisem nebo symbolem.

S blokovým čištěním se v ulicích objeví i nový typ dopravního značení. To se bude umisťovat v lokalitách vždy 7 dní před termínem úklidu a dodržování zákazu budou kontrolovat strážníci městské policie. „Oproti předchozím rokům dojde k velmi podstatné změně přenosného dopravního značení, které na tuto činnost upozorňuje a zároveň znamená pro řidiče omezení parkování v den čištění. Nově bude použito jiného typu přenosného dopravního značení,“ upozornil ředitel Technických služeb města Mostu Pavel Hlaváček. Pro dopravní značení jsou použity značky „Zóna s dopravním omezením“ a „Konec zóny s dopravním omezením.“

Omezení vyplývající z této dopravní značky končí dopravní značkou „Konec zóny s dopravním omezením“.

V osmdesáti procentech měst se toto dopravní značení při podobných pracích již používá. Technické služby se k tomuto kroku odhodlaly až letos.

V prvním týdnu blokového čištění by si měli dát pozor obyvatelé lokality šestistovek. V plánu je čištění ulic Lidická, M. J. Husa, Komenského, Kpt. Jaroše, České ulice a také K. Marxe a M. Rybalka.

„To znamená, že pokud řidič při jízdě mine dopravní značku, která označuje zónu s dopravním omezením, je povinen toto dopravní omezení respektovat do té doby, dokud neprojede kolem dopravní značky, která ukončuje jeho platnost,“ upozorňuje dále ředitel technických služeb s tím, že tato značka se neumisťuje na každou ulici, parkoviště apod. Nevztahuje se na ni ani ukončení platnosti některých dopravních značek za nejbližší křižovatkou, jak se někteří řidiči mylně domnívají. „Apelujeme na řidiče, aby sledovali přenosné dopravní značení a ve vlastním zájmu si zjistili datum čištění příslušné komunikace, včas přeparkovali a tím umožnili bezproblémové vyčištění ploch. Řidič respektive vlastník vozidla se při nerespektování dopravního značení vystavuje riziku sankcí ze strany městské policie, dále pak riziku odtažení vozidla na svoje náklady,“ připomněl dále ředitel Hlaváček.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!