Divadelní sál na Jezeří čeká unikátní oprava

0
2570

Na zámku Jezeří se už dlouhá léta plánuje náročná a unikátní rekonstrukce divadelního sálu. Letos by snad tato akce mohla nabrat skutečnou podobu.

Divadelní sál zámku Jezeří je unikátním prostorem. Jedná se o klasicistní koncertní sál, které v našich zemích nebyly běžné. „Tento sál je jakýmsi dokladem odeznívání hudební kultury šlechty. V té době si na Jezeří František Maxmilián Lobkowicz nechal postavit koncertní sál, kdy sláva divadel už pomalu upadala… V roce 1804 zde například odezněla světová premiéra Beethovenovy třetí symfonie Eroica. V té době na Jezeří působily interpretační hudební špičky,“ poznamenala k prostorám divadelního sálu na zámku Jezeří kastelánka Hana Krejčová.

V roce 1804 se v divadelním sále hrála premiéra Beethovenovy třetí symfonie Eroica, kterou slavný skladatel věnoval právě majiteli Jezeří Františku Maxmiliánovi z Lobkowicz.

V současné době je koncertní sál v dezolátním stavu. O jeho rekonstrukci se uvažovalo už v minulosti. Vždy se ale na obzoru objevily jiné priority, které dostaly přednost, a oprava se stále odsouvala. Na zámku se začalo s postupnými sanačními pracemi, a to zhruba v 90. letech minulého století. „Sanační práce se postupně vyvíjely, až se nakonec pozastavily a bylo rozhodnuto, že se vše udělá ‚z gruntu‘. Zhruba před třemi lety se tak začalo pracovat na projektu. Ten je nyní už hotový, přičemž práce na něm nebyly vůbec jednoduché, například výběr a kompozice svítidel a další složité detaily. Nyní schází dokončit investiční záměr a na podzim by se mělo začít soutěžit. Doufám, že to vše dobře dopadne. Ministerstvo kultury slíbilo peníze a pokud slib splní, mohlo by být hotovo do dvou tří let,“ prozradila Hana Krejčová. Podle kastelánky by tato velkolepá akce měla znamenat přelom na Jezeří. Součástí rekonstrukce by měla být i úprava hlavní chodby a jednotlivých dalších navazujících částí, jako je foyer, císařské apartmány a další prostory. „Jestli se to povede, bude to výjimečné. Půjdete zčásti rozpadlým zámkem a najednou narazíte na takto renovovaný sál. Je to jeden z nejcennějších prostorů zámku,“ připomněla ještě kastelánka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!