Rozpočtový výhled města Litvínova na roky 2017 až 2021

0
2054

Rada předloží do zastupitelstva k projednání aktualizaci rozpočtového výhledu města, kterou zpracoval opět Ing. Luděk Tesař. Finanční zdraví Litvínova se naprosto zásadním způsobem zlepšilo a mělo dobrý trend, proto je Ing. Tesař hodnotí jako výborné. To se opírá o výbornou finanční kondici Litvínova, které město docílilo a již 3 roky si ji udržuje. Zakládá se to na stabilizaci a trendu provozního salda, které bylo od roku 2012 v porovnání s městy v ČR výborné. Město také udrželo potřebný trend redukce provozních výdajů. Výborný stav financí se zakládá na existenci rezerv, které sice město částečně rozpouští v rozpočtu na rok 2016, ale je zde i rezerva na straně příjmů daná jejich podhodnocením. Vedle rezerv je také

zohledněn fakt dluhu, který je však hluboce pod mírou bezpečné zadluženosti a také dokonce pod mírou rezerv, proto za dluh městu nenáleží žádné záporné hodnocení. Likvidita města byla dosud výborná.

Rizika financí města spočívají ve vnějších vlivech. Městu značně škodí razantní úbytek obyvatel. Jsou zde též rizika dotací a rizika financování školství a i přeneseného výkonu státní správy státem. Negativem je též nestabilita daňové politiky v posledních 10 letech a makroekonomický vývoj. Bezpečný limit zůstatku dluhu města ve výhledu zůstává na částce 250 mil. Kč.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!