Občané přišli veřejně diskutovat o tvrdém hazardu na území města Mostu

0
982

Ve velkém zasedacím sále mosteckého magistrátu začala probíhá veřejná debata s názvem „Hazardní herny v Mostě“. Řeší se zde téma, které je v posledních měsících v Mostě aktuální – „Změny zákona od 1. ledna“. V zaplněném sále jsou občané (zejména mladí lidé), zástupci města Mostu a městské policie.  Hostem debaty je náměstek  ministera financí Ondřej Závodský, který zodpovídá za státní dozor nad hazardními hrami a jeho kolega Jiří Vedral. „Hlavním smyslem nového zákona je snížení počtu osob závislých na tvrdém hazardu a redukce počtu rovozních míst, kde jsou automaty umístěny (benzínové pumpy, kavárny, cukrárny apod.),“ uvedl Ondřej Závodský.

Od Jiřího Vedrala se veřejnost dozvídá, že v Mostě aktuálně funguje 60 provozoven, z toho 6 kasín. V Mostě je 850 herních zařízení, 115 hracích přístrojů povolených městem podle starého zákona, 16 elektronických rulet, 12 loterijních systémů a 13 stolů pokrového typu. „Do konce roku 2017 zmizí z území města Mostu 370 herních automatů a tento trend bude postupně pokračovat. Poslední automaty by měly skončit v roce 2020,“ dodává Jiří Vedral.

Do městské pokladny přichází z hazardu téměř 80 miliónů korun, které putují převážně do podpory sportu! Právě tato částka je jedním z důvodů, proč se koaliční politici brání nulové toleranci hazadru navrhované některými opozičními politiky.

Na přetřes přichází herna Kajot, kterou na sklonku loňského roku povolilo ministertvo financí na třídě Budovatelů (vedle Prioru). „Bylo uveřejněno k této záležitosti několik rozhořčených článků. Jak je možné, že jsme povolili hernu, když jí město na svém území nechce. Pro vysvětlení – provozovatel splnil všechny podmínky a nebránila tomu ani obecně závazná vyhlášky. Proto příslušný úředník vydal k herně povolení,“ vysvětluje Jiří Vedral.

Občané se dozvídají, že na jejich dotazy zbývá pouhých dvacet minut. „Pan náměstek spěchá zpět, neboť na ministerstvu probíhá instalace nového pana ministra za bývalého,“ vysvětluje mluvčí mosteckého magistrátu a vybízí veřejnost k diskusi.

Veřejnost zajímá, kdo bude dodržování nového zákona v hernách kontrolovat (odpověď: Kontrolu by měla provádět Celní správa). Kolik peněz získá město Most z hazardu po postupné redukci automatů (odpověď: nelze nyní kvalifikovaně odpovědět, ale předpokládá se výtěžek zhruba tři pětiny současného stavu). Zda při zachování stejné situace a zvýšení sazeb u provozu automatů by byl výtěžek naopak vyšší a to přes 90 miliónů (Odpověď: nelze nyní potvrdit takto konkrétní čísla). Čím víc bude měst, která budou mít nulovou toleranci k hazardu a hráči z těchto měst se budou uchylovat k ilegálnímu hazardu na internetu, znamená to, že budou z tohoto ilegálního hazardu profitovat obce, které na svém území herny trpí? (Odpověď: V podstatě ano, ale ministerstvo se touto věcí bude ještě zabývat). Pokud vznikne vedle obce s nulovou tolerancí provozovna, půjde výtěžek obci, na jejímž katastru herna působí? (Odpověď: ano).

Primátor Mostu Jan Paparega: „Považuji nový zákon, který byl ministerstvem připraven, za validní. Mnozí provozovatelé využili přechodného období a mají povolení podle starého zákona. My se o tom ještě budeme bavit, po tomto veřejném zasedání bude svoláno jednání pracovní skupiny“.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!