Jak to vidím…

0
816
black texture paper

Už nějaký čas se znepokojením sleduji tendence některých zastupitelů napříč všemi zastupitelskými kluby, vyhlásit ve městě nulovou toleranci k hazardu. Podle mne jde jen o záminku, jak zároveň prosadit nulovou toleranci také ke sportu, kultuře a dalším projektům podporovaným z rozpočtu města Mostu.

Pokud by tato nulová tolerance ke sportu a kultuře v zastupitelstvu prošla, hrozí nejen vážné problémy s financováním, ale vůbec s existencí těchto aktivit, protože na ně v rozpočtu města nebudou peníze. Rád bych proto apeloval na všechny zastupitele, aby nepodlehli této populistické kampani a uvědomili si, že nebudou hlasovat o nulové toleranci hazardu, ale také o nulové toleranci k podpoře těchto aktivit. Město Most je svou podporou sportu unikátní a my si plně uvědomujeme, že značná část této podpory pochází z poplatků z hazardu.

Je naivní domnívat se, že ve chvíli, kdy bude zavedena prohibice hazardu v Mostě, lidé přestanou hrát a peníze, které by utratili v hernách, věnují svým rodinám. V konečném důsledku nebude zachráněn ani jediný závislý gambler, protože ti, kdo hrát chtějí, si cestu ke své závislosti vždycky najdou. Přesunou se na internet, do jiných měst, vzniknou nelegální herny, které už nebude moci nikdo kontrolovat, celý tento sektor se bude kriminalizovat. Z historie víme, že žádná prohibice nikdy k ničemu dobrému nevedla.

Na příkladu našeho klubu lze uvést, jaký by nulová tolerance hazardu mohla mít konkrétní dopad. Pokud bychom neměli šanci sportovat zdarma a přišli o příspěvky na činnost mládeže, znamenalo by to dvojnásobné až trojnásobné zvýšení členských příspěvků, tedy ze současných tří set dvaceti korun až na minimálně osm set korun měsíčně. Pokud tedy někteří zastupitelé chtějí vyhnat mládež z oddílů do černých heren, které díky jejich rozhodnutí vzniknou, zvolili tu nejlepší strategii a jsou na nejlepší cestě, jak toho dosáhnout. Když si spočítám počet členů celé tělovýchovné jednoty Baník Most, ostatních sportovních odvětví podporovaných městem, návštěvníky kulturních a společenských akcí, které město podporuje, domnívám se, že rozhodnutí zastupitelů se dotkne přibližně dvaceti tisíc lidí ve městě. A zachráněn nebude ani jediný gambler.

Jsem bytostně přesvědčen, že my sportovci nepatříme do politiky. V případě, že však někdo útočí na samu podstatu financování sportu v našem městě, do politiky nás to vyžene. Nedomnívám se, že bychom měli do politiky vstupovat jako samostatný subjekt, ale pokud bude omezení hazardu schváleno, hodláme aktivně a adresně vystoupit proti těm zastupitelům, kteří likvidují sport a kulturu ve městě.

Zaslechl jsem i názory, že se výpadky v rozpočtu dají nahradit jinými příjmy. Pokud tato možnost existuje, navrhuji zastupitelům příjmy z hazardu zachovat a o nové zdroje navýšit rozpočet města. Voliči jistě nebudou proti a rádi svým zástupcům předloží spoustu smysluplných projektů, do nichž je možné investovat. Chtěl bych, aby si všechny sportovní kluby i kulturní instituce, které využívají štědrou politiku tohoto města, uvědomily, že nám všem jde o přežití. Chystám se k této problematice vystoupit i na zasedání zastupitelstva města a přidat i řadu dalších argumentů.

Rudolf Jung,

držitel Ceny města Mostu za rok 2012, kterou získal kolektiv sportovců DHK Baník Most a realizační tým pod jeho vedením za vynikající sportovní výsledky a prezentaci města Mostu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!