Pozemky u nemocnice chce město vyvlastnit

0
1030

Město Most zahájilo řízení o vyvlastnění pozemků soukromého majitele, který pozemky vlastní v bezprostřední blízkosti mostu v ulici J. E. Purkyně. Vyvlastnění by mělo být prvním krokem, aby se mohlo začít s rekonstrukcí mostu.

Právě pozemky v soukromých rukou, které se nacházejí v okolí mostu u nemocnice, se staly předmětem majetkoprávního sporu a následného oddálení záměru most kompletně zrekonstruovat. Město nabízelo majiteli dotčeného pozemku směnu za pozemky v ulici F. Halase nad velkokapacitním parkovištěm městské policie. Nakonec se ale na směně neshodli a kvůli tomu padla i rekonstrukce mostu včetně výhodného úvěru. Odbor městského majetku dostal tedy za úkol, pokusit se pozemek od soukromého majitele, který je nezbytně nutný pro rekonstrukci, vyvlastnit. „Je to nástroj, který je možný, a proto jsme k vyvlastnění zahájili kroky. Vyvlastnění by mělo být po dobu rekonstrukce, nezbytně nutnou. Až budeme mít jasno o pozemku, pak můžeme řešit i samotnou rekonstrukci mostu. Určitě nás to ale nemine,“ upozornil náměstek primátora Marek Hrvol. Město předpokládá, že k vyvlastnění by mohlo dojít během jednoho roku.

„Rekonstrukce mostu u nemocnice by stále měla být prioritní. Most se částečně opravil, což bylo nezbytně nutné, čímž se jeho životnost prodloužila zhruba o pět šest let. Tři roky už skoro uplynuly, takže v horizontu příštích tří let se město této rekonstrukci nevyhne,“ uvedl k rekonstrukci mostu náměstek Hrvol.

Rekonstrukce bude zahrnovat náhradu nosné konstrukce stávajícího mostu, čímž se zajistí plná zatížitelnost mostu a splnění všech současných bezpečnostních standardů. Samotná realizace projektu by měla trvat zhruba rok. Náklady na opravu se odhadují kolem šedesáti milionů korun. Dotační tituly na tento druh stavby k dispozici nejsou, a proto se město rozhodlo pro úvěr od banky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!