Radnice: Jednání s Priorem jsou až absurdní

0
889
dav

Město si láme hlavu s pozemky u Prioru, které sousedí s pozemky u Repre a zčásti do nich i zasahují. Soukromý majitel totiž neslyší na opakované výzvy města, jež má zájem části odkoupit či směnit, aby mohlo začít s rekonstrukcí kulturního domu.

„Intenzivně již nějakou dobu jednáme s majitelem Prioru o některých jejich pozemcích. Primárně potřebujeme vyřešit dva pozemky, které úzce souvisí s plánovanou rekonstrukcí Repre,“ uvedl mostecký primátor Jan Paparega. Podle vedení města jsou jednání absurdní. „Chceme odkoupit pozemky, které částečně zasahují do budovy Repre, tak aby bezproblémově proběhla rekonstrukce. Jedná se přitom o nepatrné výměry pozemků. Celou věc dokola stále urgujeme. Vlastníci nejsou schopni reagovat, i když jim nabízíme v rámci prodeje nadstandardní plnění. Bohužel nemáme žádnou odpověď,“ informoval náměstek primátora Marek Hrvol.

Město majiteli pozemků dalo konkrétní nabídku i požadavky. „Ze strany Prioru nám předložili před časem jediný návrh na směnu pozemků, který jsme akceptovali. Nespecifikovali už ale, za jakých podmínek,“ podotkl dále náměstek. Město proto nemá jiné východisko, než se usilovně snažit majitele přesvědčit, aby udělal vstřícný krok. V případě, že by Prior na žádosti města stále neslyšel, mohlo by to ohrozit plánovanou rekonstrukci Repre. „Není vyloučeno, že by mohla tato situace nastat. Uvidíme, jak se podaří celou věc dohodnout. Domluvili jsme se, že nám dají souhlas, abychom mohli dotčenou část jejich pozemků – v rámci rekonstrukce kulturního domu – opravit,“ uvedl ještě primátor.

Dlažba u Prioru dělá Mostu ostudu

Problematické je ale i celé prostranství u Prioru, přímo v centru města a na očích. Dlažba je tu v katastrofálním stavu a ani tady majitel nepostupuje podle představ města. To mělo zájem tyto pozemky odkoupit už v minulosti, aby mohlo prostor nechat opravit. Ani tady ale radnice neuspěla. „Co se týče celkového veřejného prostranství, velké plochy nám Prior prodat nechce. Snažíme se proto tlačit prostřednictvím stavebního úřadu. Dosáhli jsme sice toho, že některé nejhorší části opravili, jednalo se však jen o nejnutnější záplatování a nijaké řešení. S tím spokojeni nejsme. Donutit majitele k tomu, aby si plochu udělali pěknou, jako si to tu chce udělat pěkné i město, bohužel ale nemůžeme,“ krčí rameny nad věcí náměstek Marek Hrvol.


Prohlášení vedení města Mostu

Město Most se distancuje od nepravdivých informací TV Prima FTV

Reportáž televize Prima FTV v nedělních zprávách 21. 5. 2017 informovala o tom, že se německá seniorka zranila na chodníku města. Záběry, které v reportáži redaktorka Pavlína Janečková použila, jsou však natočené na pozemku, který patří  soukromé firmě Le Cygne Sportif, a. s., se sídlem v Praze. Ta také zodpovídá za jeho stav, Komu pozemek mezi Repre a Priorem patří, si může každý, tedy i reportérka Janečková zdarma na internetu ověřit. Občany města a všechny diváky tak reportáž uvedla v omyl, protože na tomto místě k incidentu nedošlo. Navíc reportáž podsouvá divákům, že za stav zničeného soukromého chodníku je zodpovědné město, které s jeho stavem nic nedělá. Opak je pravdou – vedení města si stav komunikací, poničené intenzivní zimou, uvědomuje a letošní investice, které do oprav a údržby půjdou, se zvýšily z 25 na 46 miliónů korun. Vedení města se tímto také ohrazuje proti vyznění reportáže a údajné zodpovědnosti města Most za stav zmíněného pozemku.

Současné vedení města dokázalo budovu Repre znovu získat do majetku města, které předchozí vedení nevýhodně prodalo, a navíc neinvestovalo do nutných provozních oprav. Proto muselo město loni investovat například do opravy trafostanice v katastrofálním technickém stavu a opravit schodiště – to vše proto, aby byl po dobu dvou sezón zajištěn provoz pro společenské akce města a jeho organizací. V plánu je také oprava celého objektu v řádu stovek miliónů korun, které chce vedení Mostu co nejvíc financovat ze svých peněz. Rekonstrukce tak velkého objektu však není možné realizovat během jednoho roku, vše ala směřuje k tomu, aby se přípravné a projekční práce rozeběhly už příští rok. Vedení města Mostu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!