Zaměstnavatelé mají zájem o odsouzené

0
991

Bělušické věznici se daří zvyšovat zaměstnanost odsouzených. Zatímco v loňském roce bylo do práce zapojeno necelých třicet procent vězňů, letos je to padesát procent.

Věznice Bělušice funguje jako věznice s ostrahou pro výkon trestu odnětí svobody odsouzených mužů, ve které je zřízeno také oddělení s dozorem. Kapacita je 579 vězněných osob. „Současná naplněnost je však 714, přičemž 662 osob tvoří odsouzení s ostrahou a dozor 52 osob. Přeplněnost je tak 123procentní,“ informoval tiskový mluvčí bělušické věznice Jan Pöschl.

Odsouzení jednak pracují u cizích zaměstnavatelů a firem, a to na základě smlouvy o zařazení odsouzených do práce, kdy si práci firma organizuje sama. Mezi zaměstnavatele odsouzených, uvnitř věznice, patří například společnost Ana Aqualine, kde pracuje 121 odsouzených, u firmy Kawe 38 odsouzených. Mimo věznici jsou odsouzení zaměstnáváni u firem Alfecu, Meva, Dryák, Papei, Kovodemont, obec Bělušice a od června nově i v Bohušovické mlékarně.

„U firmy Ana Aqualine pracují odsouzení na výrobě různých druhů houbiček – na nádobí, auto…, u firmy Kawe vykonávají jednoduché manufakturní práce – například slepují obálky do balíčků, u firmy Alfecu se soustřeďují na likvidaci autovraků, Dryák je pak zemědělská farma, pro vězně jsou to tak různé práce na poli apod. Firma Papei je zaměřena na potravinářský průmysl a je zde zaměstnáno nejvíce odsouzených mimo brány věznice,“ vyjmenoval mluvčí Jan Pöschl.

Mezi další možnosti zaměstnávání ve Věznici Bělušice patří také práce bez nároku na odměnu ve prospěch věznice. „Je to například úklid, zahradníci apod. V současné době probíhá také spolupráce se zámkem Jezeří, muzeem v Mostě či Bedřichovým Světcem. Jde o pracovní terapii – tedy učení se práci. Práce bez odměny je prací k zajištění každodenních potřeb věznice, kterou vykonává vysoký počet odsouzených ve větším či menším rozsahu,“ informoval dále Jan Pöschl.

Věznice Bělušice v současné zaznamenává velký zájem ze stran firem o zaměstnávání odsouzených, na druhou stranu se věznice ale potýká s nedostatkem vlastních zaměstnanců. „Momentálně nám chybí 11 zaměstnanců do služebního poměru a 13 do pracovního poměru,“ říká dále tiskový mluvčí.

Práce i po propuštění

Zvyšováním zaměstnanosti se věznice snaží naplňovat Koncepci vězeňství do roku 2025, kdy zaměstnanost je jednou z klíčových kapitol. „Odsouzení si zařazením do práce udržují nebo nově získávají pracovní návyky, odbornosti, kvalifikace. Pracovní zařazení přispívá k resocializaci odsouzených a k jejich začlenění do společnosti, s čímž souvisí jejich uplatnění na trhu práce. Někteří současní zaměstnavatelé jsou ochotni ‚svým zaměstnancům‘ dát práci i po propuštění. Odsouzení dostávají finanční odměnu a tím jsou schopni splácet své případné závazky, např. výživné, náklady na výkon trestu, exekuce apod.,“ podotýká dále mluvčí bělušické věznice.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!