REPRE 21. století: Projektanti, hlaste se!

0
836

Město vyhlašuje veřejnou zakázku na projekt Rekonstrukce REPRE. Na projektovou dokumentaci je vyčleněno patnáct milionů korun a projektanti mají na jeho sestavení 56 týdnů.

Na rozdíl od většiny veřejných městských zakázek, je u té na rekonstrukci Repre hlavním hodnoticím kritériem nejen nabídková cena, ale také zkušenost realizátora a termín plnění.

Termín odevzdání žádostí o účast je 12. 7. 2017 do 10 hodin. První jednání komise bude následovat poté a její činností bude otevírání obálek s nabídkami, jednání bude veřejné. Může se ho zúčastnit tedy i veřejnost. Místo jednání bude vyvěšeno na úřední desce.

„Dbali jsme na to, aby jediným hodnoticím kritériem nebyla jen nabídková cena, ale především kvalita týmu, který projekt bude zpracovávat. Reference a požadavky jsme nastavili poměrně přísně, abychom se vyvarovali toho, že se přihlásí každý. Chceme, aby se jednalo o skutečně renomované ateliéry, které nám dodají kvalitní návrh,“ upozornil primátor Jan Paparega. Stejně tak město bude klást náročné požadavky, i co se týče posuzování nabídek. Vybrány jsou dvě komise. První, tříčlenná, bude u otevírání obálek. Druhá, odborná, bude devítičlenná a bude nabídky posuzovat. „Zastoupení v komisi jsme nabídli i zástupcům sdružení, které požadovalo na Repre architektonickou soutěž. Nemají ale zájem se účastnit. Z ostatních členů komise zde budou jednak úředníci z konkrétních městských odborů, ale i politici,“ konstatoval dále primátor a ještě připustil, že město zvažuje, zda do komise nepřizve dalšího externího zástupce a odborníka.

Projektovat se bude zhruba jeden rok. „Může samozřejmě dojít k nějakému dodatečnému zdržení, a projektování se tak protáhnout o jeden až dva měsíce,“ uvedl ještě první muž města. Poté, tedy ještě během příštího roku, vedení města předpokládá, že by se vyhlásila veřejná soutěž na zhotovitele díla. S rekonstrukcí Repre by se mohlo začít ještě v roce 2018. Nejpozději v roce 2019. Plesová sezóna 2018/2019 proto v Repre už nejspíš nebude.

Na opravu město má

Finanční prostředky na rekonstrukci má město v rezervě. „Každý rok bychom chtěli na opravu alokovat nějaké prostředky. Do rozpočtu města na rok 2018 přímo na opravu sice nevyčleníme. Padesát procent daňových příjmů, které se vybraly navíc oproti upravenému rozpočtu, ale poputuje do fondu rezerv. Koncem června by tak měl být fond naplněn zhruba 150 miliony korun. Když jsme ho přebírali, byla tam nula,“ podotkl k financování rekonstrukce náměstek primátora Marek Hrvol. Město má podle vedení na účtech financí dostatek i k tomu, aby mohlo projekt dofinancovat ze svého. V plánu jsou ale i dotace. V úvahu přichází na část prostředků i úvěr. „Za každý milion, který na opravu seženeme, budeme rádi. Nyní děláme všechny kroky k tomu, aby byl projekt zajištěný,“ ujistil ještě náměstek.

Architektonická soutěž se nevyhlašuje

Již před časem vedení města avizovalo, že architektonickou soutěž na nové Repre realizovat nebude. A to i přes to, že se proti tomu zvedla vlna nevole a za architektonickou soutěž přišli bojovat i občané města na zastupitelstvo. „Nestavíme nic nového. Chceme jen opravit stávající stav a dispozičně jsme omezeni. Je pouze zadání, co zde zůstat má a co se musí přestěhovat,“ komentoval Jan Paparega.

Knihovna bez lustru

V rekonstruované budově Repre by se měl zachovat stávající kinosál a v něm by se měla umístit přestěhovaná městská knihovna. Ačkoliv její stěhování bude nejspíš kvůli množství knih a dalších artefaktů oříšek, jasné už je, že obří lustr z knihovny se stěhovat nebude. „Co se týče objektu knihovny, ten bychom chtěli nabídnout k prodeji,“ podotkl ke knihovně primátor.

Bez multikina a bazénků

„Moderní kino samozřejmě v Repre bude také. Nepůjde ale o klasické multikino, ale o kvalitní kinosál. Ten nahradí současné kino Kosmos,“ ujistil primátor Paparega. V rámci koncepce budovy nového Repre se počítá s vybudováním jakési přístavby či jedné budovy navíc, která bude sloužit jako vstup do objektu a jako komunikační uzel. Město nepreferuje ani vodu v centru města. Zmizet by tak měly nevzhledné a často kritizované zapáchající bazénky. „S bazénky nepočítáme. Je to náročné nejen na provoz, ale i na údržbu,“ řekl rezolutně Jan Paparega.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!