Obrničtí hasiči vydali kalendář k jubileu

0
1135

Sbor dobrovolných hasičů v Obrnicích vydal nástěnný kalendář při příležitosti 130. výročí svého založení.

Zájemci si kalendář mohou zakoupit za 70 korun v obrnickém Integrovaném centru volnočasových aktivit (ICVA). „Kalendář obsahuje fotografie našich hasičů, jejich následníků z řad dětí a mládeže, momentky ze soutěží, snímky naší požární techniky a také dobové archivní fotografie. První zmínky o hasičích v Obrnicích pocházejí z jara 1887. I proto kalendář začíná letošním červnem a končí květnem 2018,“ upřesnil starosta místních dobrovolníků Miroslav Caba.

Do období mezi 1. a 2. světovou válkou tvořili většinu obyvatel Obrnic Němci, fungoval proto německý hasičský sbor Feuerwehr. Příliv českého obyvatelstva do pohraničí byl přerušen v roce 1938, kdy se Obrnice připojily po vyhlášení Sudet k Německu. „Obnovení hasičského sboru bylo proto možné až po 2. světové válce. V 60. letech se naši hasiči spojili se sborem v Chanově, který se mezitím stal částí obce Obrnice. Následný vývoj včetně používané techniky a vzniku nové zbrojnice je v kalendáři popsán,“ doplnil Caba.

Náklady na vydání kalendáře hasičský sbor uhradil z příspěvku obce. „Naše hasiče podporujeme dlouhodobě a pravidelně. Jsme hrdi na její tradici a vážíme si přístupu našich dobrovolníků. Díky jejich práci s dětmi a mládeží má sbor zajištěnou perspektivu, navíc slaví úspěchy na tuzemských i zahraničních soutěžích. Naposledy o uplynulém víkendu v krajském kole v požárním sportu na stadionu Střední technické školy ve Velebudicích získali starší žáci třetí místo, v kategorii dorostenců jednotlivců pak naši hasiči vybojovali dokonce stříbro,“ uvedla starostka Obrnic Drahomíra Miklošová.

Členskou základnu Sboru dobrovolných hasičů Obrnice tvoří v současné době 39 dospělých a 21 dětí. Obrničtí hasiči pomáhají při zajišťování požární ochrany a v případě nouze i okolním obcím Lužice, Svinčice, Patokryje a Korozluky. Na výpomoc k případům ale vyjíždějí i do Mostu.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!