Zastupitelé zatrhli myčku v centru Litvínova

0
1015

Poslední předprázdninové jednání litvínovských zastupitelů proběhlo bleskově a téměř bez diskuzí. Na prázdniny se zastupitelé rozešli po hodinovém jednání. Během krátké chvíle stihli mimo jiné schválit výjimku pro skauty a naopak neprodali pozemek v centru města, kde měla stát myčka a dětské hřiště.

Zastupitelé schválili zprávu o poskytování sociálních služeb Krušnohorskou poliklinikou. Dále odsouhlasili rozpočtové opatření, kterým město přijalo dotaci 145 tisíc korun na prevenci kriminality od ministerstva vnitra. Peníze jsou určeny na čtyři projekty v rámci prevence, zaměřené na děti a mládež a seniory. Město se na projektech podílí 69 tisíci korunami. Zastupitelé schválili také rozpočtové opatření, kterým se o 145 tisíc korun navýší rozpočet odboru sociálních věcí. Peníze jsou určeny na platy zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Místní vláda rozhodla o zrušení dvou nejnižších platových tarifních stupnic. Zaměstnanci se automaticky přesunou do tarifních stupnic tři a výše. V Litvínově se to týká zaměstnanců městské knihovny, kteří si tak polepší o 10 procent.

Napouštěcí nádrž ano, myčka ne

Třicet pět metrů čtverečních prodali zastupitelé Českému rybářskému svazu. Pozemek rybáři potřebují ke zřízení napouštěcího zařízení rybochovné soustavy Pavel v ulici Lomská na základě požadavku Povodí Ohře. Garáže, zastřešené zázemí pro automobily a autopůjčovna vzniknou na pozemku 2446/44, který zastupitelé prodali zájemci za bezmála půl miliónu korun. V současné době je zde pouze zeleň a reklamní poutač. Naopak myčka aut a dětské hřiště se zastupitelům nezdálo na pozemku na Lázeňském vrchu. „Máme zájem postavit mycí boxy. Naše společnost se podílí na projektech v Litvínově, podporujeme městskou policii. Je nám jasné, že mycí boxy v centru města se nemusí každému líbit. Pozemek je ale prázdný, jen tu občas stojí kolotoče. Máme v úmyslu vedle mycích boxů vystavět také dětské hřiště. V září budeme otevírat v Čapkově ulici hernu pro děti. Mycí boxy by nerušily obyvatele této lokality. Měly by omezenou provozní dobu,“ snažil se ovlivnit zastupitele zástupce firmy Michal Klout. Zastupitelé ale pozemek neprodali.

Místo rodinných domů měly být zahrádky

Zastupitelé nezvedli ruku ani pro změnu Územního plánu města Litvínova. Nelíbila se jim především ta část, která mění plochy pro výstavbu rodinných domů na zahrádkářské kolonie. „Podle původního územního plánu tu je po celém městě 120 hektarů plochy pro výstavbu rodinných domů. Teď se z těchto ploch dělají plochy pro zahrádkářské osady. Litvínov se vylidňuje, nenabízíme zájemcům o výstavbu rodinných domů žádné pozemky. Město samo nepostavilo za poslední roky ani byt. Proč se chceme vracet k zahrádkám, jako v sedmdesátých letech,“ apeloval na zastupitele a vedení města Daniel Volák (ODS). „Změna územního plánu byla zpracována na základě žádosti zahrádkářů. V místech, kde jsou zahrádky, je problém s tím, že si půda sedá. Území je poddolované. Praskají trubky i podezdívky oplocení. Využito je jen malé procento těchto ploch. Zahrádkáři mají zájem plochy dále užívat. Zeleň ze zahrádek pak tvoří izolační bariéru proti průmyslové části města,“ vysvětlil Petr Bryl z odboru investic a regionálního rozvoje. S jeho argumenty ale Daniel Volák nesouhlasil: „Například v lokalitě Důl Pavel měníte z plochy pro rodinné domy plochu, kde je pouze náletový les, žádné zahrádky. Necháváme plochy pro bydlení tam, kde nejsou sítě. Naopak tam, kde sítě jsou, plochy měníme na zahrádky.“ Nakonec zastupitelé změnu neschválili s tím, že se k ní zastupitelstvo ještě vrátí.

V dalších bodech schválili zastupitelé výjimku z pravidel pro poskytování dotací z rozpočtu města pro litvínovské skauty na spoluúčast k dotaci na rekonstrukci fasády skautské klubovny. Za to si vedení města vysloužilo pochvalu od opozice. Od Ústeckého kraje pak zastupitelé přijali jako dar vybavení pro Jednotku sboru dobrovolných hasičů Litvínov v hodnotě 160 tisíc korun.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!