Veronika Kubalová: Na Mostecku se nezaměstnanost výrazně snižuje

0
1717

V čele mosteckého kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR stojí nová ředitelka Veronika Kubalová. Agenda Úřadu práce ČR pro ni není žádnou novinkou. Několik let působila na kontaktním pracovišti v Mostě v právním oddělení. Nové ředitelky jsme se zeptali, jak vidí situaci s nezaměstnaností na Mostecku.

Jak se vyvíjí situace na trhu práce na Mostecku?

Dá se předpokládat, že vzhledem k pozitivnímu vývoji na trhu práce a počtu nahlášených volných míst v našem okrese, bude docházet k dalšímu snižování nezaměstnanosti. Toto snížení nebude a není již tak razantní jako v předchozím období. Částečně je ovlivněno i návratem sezónních pracovníků zpět na trh práce. Zaměstnavatelům jsou i nadále poskytovány informace ohledně možnosti využití nástrojů APZ a projektů ESF. Přestože jsme dlouhodobě na prvních příčkách nezaměstnanosti v podílu nezaměstnaných osob, tak v porovnání s předchozími roky došlo na Mostecku k výraznému snížení nezaměstnanosti.

Jak je to s kvalifikací uchazečů o zaměstnání v souvislosti s potřebami zaměstnavatele?

Zaměstnavatelé nejvíce hlásí volná pracovní místa pro uchazeče s výučním listem. Kvalifikace uchazečů o zaměstnání, kteří jsou evidováni na Kontaktním pracovišti Most, je převážně nedostatečná, nebo svým zaměřením a dovednostmi neodpovídá potřebám zaměstnavatelů. Chybí dovednosti a znalosti potřebné pro jednotlivé nabízené profese. Převládá skupina uchazečů o zaměstnání se základním vzděláním, kteří jsou současně i v dlouhodobé evidenci. Bohužel ze strany zaměstnavatelů je o tyto uchazeče minimální zájem. Největší zájem je o profese strojní, zámečník, instalatér, elektrikář, automechanik svářeč.

Co pro tyto prakticky nezaměstnatelné uchazeče o práci můžete udělat?

Naši pracovníci kladou velký důraz jak na prohloubení poradenství, tak motivaci. Individuálně přistupují k jednotlivým uchazečům a zájemcům o zaměstnání. Bohužel ze strany uchazečů o zaměstnání je minimální zájem o zvýšení kvalifikace, ať už formou rekvalifikace nebo dalším vzděláváním. Toto je v současné době největší překážka pro umístění na trhu práce. V případě dlouhodobé evidence je to ztráta pracovních návyků a pobírání sociálních dávek, které jsou mnohdy srovnatelné s nabízenou mzdou.

Na pomoc Úřadu práce ČR se spoléhají nejen nezaměstnaní, ale také především menší obce, které využívají dotace na pracovní místa. Jaká je v současné době podpora, kterou můžete zaměstnavatelům a především obcím nabídnout?

V současné době není projekt, který by byl zaměřen pouze na podporu malých obcí. I malým obcím přichází ze strany Úřadu práce ČR podpora v rámci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a projektů ESF z Operačního programu zaměstnanost. Jedná se například o projekty Nové pracovní příležitosti – veřejně prospěšné práce, Nové pracovní příležitost – společensky účelná pracovní místa, Iniciativa podpory zaměstnanosti mládeže pro region NUTS 2 Severozápad v Ústeckém kraji, Flexibilně do práce v Ústeckém kraji, Společně to dokážeme v Ústeckém kraji.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!