Z jednání litvínovských zastupitelů

0
2236
Město trvá na pokutách firmám

Zastupitelé potvrdili hlasováním pokutu pro společnost Cheminvest za nedodržení termínu realizace akce venkovních herních prvků pro MŠ Paraplíčko. Společnost požádala o prominutí pokuty, město na ní ale dál trvá. Během projednávání tohoto bodu došlo k rozporu o výši pokuty, zda ji vypočítat z ceny s DPH či bez DPH. Cheminvest není jediná firma, která si vysloužila u města vysokou pokutu za nedodržení termínu realizace akce. Opoziční zastupitelé navrhují pokuty firmám zrušit. Zatím ale marně. „Jako předseda kontrolního výboru jsem měl možnost seznámit se se všemi okolnostmi, které vedly k nedodržení termínu veřejných zakázek. Při kontrolách jsme našli dostatek pochybení také na straně města a dalších závažných důvodů, které vedly k prodloužení realizace zakázek. Vedení města ale na toto zjištění kontrolního výboru nebralo zřetel. Pokuty jsou velmi sporné a v případě soudních sporů hrozí velmi reálné nebezpečí, že město spor prohraje,“ uvedl Martin Klika (ČSSD). Názor města a jeho právního oddělení je ale na výsledek případného soudního sporu opačný.

Školy dostaly přidáno

Radovat se mohli po hlasování zastupitelů ředitelé Základní umělecké školy Litvínov a Scholy Humanitas. Obě školy totiž žádaly od zastupitelstva návratnou půjčku. Schola Humanitas ve výši 1 400 tisíc korun na rekonstrukci sportovního hřiště před školou, ZUŠka 688 tisíc korun na nákup koncertního křídla. Koncertní křídlo pro ZUŠku vyjde na dva a půl miliónu korun. Škola už v loňském roce získala 1 800 tisíc korun. Rozdíl si plánovala půjčit a dva roky peníze městu splácet. Stejně tak Schola Humanitas plánovala splácet 1 400 tisíc korun ze dvou a půl miliónu korun, které na rekonstrukci hřiště potřebuje. „Školy by stejně během roku přišly se žádostí o navýšení příspěvku, protože nevím, kde by na splácení půjčky vzaly. Proto navrhuji navýšit příspěvek školám rovnou,“ navrhl Roman Ziegler (ANO). Zastupitelé s ním napříč politickým spektrem souhlasili a školám požadované peníze dali. Roman Ziegler se s podivem nakonec hlasování zdržel.

HC Litvínov vítá město za člena

Dlouhá a bouřlivá diskuze se rozpoutala kolem žádosti města o členství v HC Litvínov. Zástupci města a sportovního spolku se nemohli shodnout, zda město podalo řádnou žádost, či zda o členství požádalo nestandardně pouze osobním dopisem starostky města. Nakonec se všichni ujednotili na tom, že HC Litvínov spolupráci s městem vítá. Celý spor je podle radního Romana Zieglera (ANO) pouze nedorozumění v komunikaci. „My jsme rádi, že tu HC Litvínov je a že pracuje s dětmi. HC Litvínov vítá spolupráci s městem a je rád za podporu města,“ shrnul situaci radní. „HC Litvínov město za řádného člena spolku rád přijme, pokud bude žádost podána standardním způsobem dle stanov spolku a bude zaplacen členský příspěvek. Spolek nereflektoval pouze na nestandardní žádost podanou zavádějícím způsobem ve formě osobního dopisu starostky města. Členství předchozího zástupce města Litvínova zaniklo z důvodu nezaplacení členských příspěvků,“ doplnil Martin Klika (ČSSD), který je členem výboru HC Litvínov.

Koalice neschválila nového člena janovského osadního výboru

Koaliční zastupitelé nesouhlasili s návrhem janovského osadního výboru, aby se novým členem stal Vladislav Grunt. Za člena si ho osadní výbor vybral spolu s Janou Šerkovou po odstoupení tří členů. Oba se dlouhodobě do činnosti osadního výboru aktivně zapojují a podle vyjádření osadního výboru by byli platnými členy. Koaliční zastupitelé ale svým hlasováním členství Vladislavu Gruntovi členství zatrhli. Podle opozice tak zastupitelstvo do činnosti osadního výboru vnáší osobní zaujatost vůči bývalému politikovi za KSČM.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!