V mateřských školách jsou volná místa

0
736

V novém školním roce 2017/2018 jsou v mosteckých mateřinkách ještě desítky volných míst. Vyplývá to ze zápisů do mateřských škol, které se v Mostě uskutečnily v měsíci květnu.

Do mateřských škol budou přijaty všechny děti, jejichž rodiče podali do mateřinky přihlášku a splnili podmínky pro přijetí dítěte. K zápisu dorazilo 534 dětí, u 53 dětí bylo zaznamenáno celkem 120 duplicit, tedy zápis dítěte do dvou, nebo dokonce více předškolních zařízení či do školky a jeslí zároveň. Nárůst duplicit je oproti loňským zápisům výrazně vyšší. V loňském roce přišlo přihlásit do vícero školek své děti 29 rodičů.

K zápisu do MŠ přišlo letos 534 dětí, z toho: 500 dětí z Mostu, 356 dětí mladších 4 let, 120 duplicit. 90 žádalo o přijetí do jeslí, 56 dětí bude do jeslí přijato. 1 dítě u zápisu bylo rok staré.

„Vícenásobné zápisy zkreslují údaje o počtu přijatých i nepřijatých dětí. Naše mateřinky přijmou pro školní rok 2017/2018 zhruba 510 dětí. Je proto důvodný předpoklad, že budou přijaty všechny děti, které splňují zákonné povinnosti pro přijetí, ačkoli v některých školkách může poptávka převyšovat nabídku. Víme ale, že mateřská škola Lidická přijme všechny děti schopné přijetí a že je tam ještě asi 30 volných míst,“ komentovala náměstkyně primátora Markéta Stará.

Kapacita mosteckých mateřinek je pro letošní školní rok 540 míst. Volné kapacity se ale ještě navyšují tzv. výjimkou z nejvyššího počtu dětí na třídu. „Běžně může být ve třídě 24 dětí, s výjimkou potom až 28, což v mosteckých školkách znamená dalších zhruba 270 míst. Kvalitu péče to nijak neovlivní, protože prakticky nebývají v mateřince všechny děti každý den, a navíc vzhledem k výsledkům letošního zápisu nebude nutné výjimky naplno využít,“ podotýká dále náměstkyně Stará. Mateřinky tak budou připravené uspokojit potřebu umístění dětí i během školního roku, pokud taková potřeba nastane a rodiče s dítětem nebyli u zápisu.

Do mosteckých školek tak bez problémů budou moci letos nastoupit i děti mladší, které ještě nedosáhly věku tří let. „Mladších tří let přišlo letos přibližně stejně dětí jako v předchozím roce, dříve jsme je ale z kapacitních důvodů nemohli všechny uspokojit. Už od loňského školního roku je to ale naopak,“ podotkla ještě náměstkyně. Mateřinky v Mostě přijmou také i děti z okolních obcí. „Letos jsme zaznamenali, že k zápisům dorazilo i spoustu rodičů s dětmi i z okolních obcí. Bylo jich 34,“ upřesnila náměstkyně. Rodiče mosteckých dětí zároveň ale ujistila, že upřednostněny zůstávají mostecké děti. „V tuto chvíli ale můžeme k nám do mateřinek přijmout i děti z okolních obcí, protože ani s nimi nepokryjeme volnou kapacitu,“ dodala ještě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!