Poštovní rarita k výročí kostela

0
1196

Půl tisíciletí uplyne od založení děkanského kostela přesně 15. srpna 2017. Při této příležitosti se bude v kostele v neděli 13. srpna sloužit mše a veřejnosti se představí nový film o děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Od 15. srpna se také bude na poštách razítkovat korespondence památečním razítkem.

Významné výročí mosteckého přesunutého kostela si veřejnost bude moci znova připomenout už v úterý 15. srpna 2017. „Velkolepé oslavy výročí kostela se nebudou konat jen v jeden den. První se uskutečnily již 24. června. Den D ale připadá na datum 15. srpna, proto bude 13. srpna odsloužena mše biskupem Janem Baxantou. Tento den představíme i nový film o kostele, jeho historii až k přesunu. Dále restaurátorské práce a výstavbu okolí. Ve filmu budou vystupovat i lidé, kteří se toho všeho účastnili. Film točí Míra Kuželka a chceme ho představit už po bohoslužbě. Promítat se veřejnosti bude až do večerních hodin,“ prozradila plány mostecká kastelánka Ludmila Klimplová.

V den přímého výročí budou mít lidé také možnost nechat si orazítkovat svou korespondenci na všech poštách památečním razítkem. Kostel a jeho jubileum se tak dostane i do ostatních koutů republiky, ale i do zahraničí. „Od 15. srpna se bude na poště razítkovat celý týden pamětním razítkem výročí. Veškerá pošta, která půjde z Mostu po celé republice, ale i do světa, bude oštemplovaná tímto naším razítkem kostela,“ upozornila dále kastelánka.

Další připomínka výročí bude 11. listopadu 2017, kdy by se v kostele měl konat koncert Daniela Hůlky. „V tento den je symbolické datum, protože kostel se postavil na nové základy,“ připomněla ještě Ludmila Klimplová.


Koncerty a další akce se budou konat v děkanském kostele v průběhu celého roku. Ještě o prázdninách, 26. srpna, se připojí mostecký kostel k Hradozámecké noci a chystá pro veřejnost speciální noční prohlídky, které budou nabité spoustou zajímavých akcí a překvapení, při nichž se představí svatí kostela a také si lidé budou moci vychutnat unikátní zvuk všech zdejších varhan.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!