Projekt Sousedé vedle nás pokračujeme skončil

0
963

 

Dvanáct měsíců probíhal v Domově sociálních služeb v Nové Vsi v Horách projekt Sousedé vedle nás pokračujeme. Co tento projekt sociálnímu zařízení přinesl jsme se zeptali ředitele Oldřicha Malého.

Jaký byl hlavní smysl tohoto projektu?

Díky projektu byl nastartován proces transformace sociálních služeb v Domově sociálních služeb v Nové Vsi v Horách. Během dvanácti měsíců jsme zmapovali možnosti regionu v navazujících sociálních službách. Získali jsme podrobnou analýzu těchto služeb na Mostecku a Teplicku. Další analýza se týkala všech klientů v sociálním zařízení tak, abychom mohli určit, kdo z nich je pro přesun do chráněného bydlení vhodný a u koho je to nemožné. Aktualizovali jsme akční plán sociálních služeb. A v neposlední řadě naši zaměstnanci dostali šanci na prohloubení vzdělání.

Jaké konkrétní výstupy jste z projektu získali?

Z Domova sociálních služeb v Nové Vsi v Horách je na transformaci připraveno šest klientů. Zaměstnanci domova jsou nyní schopní a připravení klientům přechod do chráněného bydlení usnadnit. V současné době připravujeme byty vhodné pro chráněné bydlení.

Proč je pro klienty dobré opustit sociální zařízení a žít v chráněném bydlení?

Ne všichni klienti jsou schopni žít v chráněném bydlení. Ti, pro které je ale chráněné bydlení vhodné, mají šanci dostat se z prostředí s maximální podporou do prostředí, kde mohou žít samostatněji. Prakticky se jim otevírá jiný svět. Chceme jim díky chráněnému bydlení mimo sociální zařízení umožnit hodnotnější život a začlenění do společnosti, kde mohou s podporou sociálních pracovníků zvládnout. Projekt je podpořen z Evropského sociálního fondu, OP Zaměstnanost.

Logo OPZ barevné

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!