Užijte si prohlídku kostela v noci

0
4209

Mostecký děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie se připojí k Hradozámecké noci. V sobotu 26. srpna se mohou návštěvníci těšit na netradiční noční kostýmovou prohlídku s průvodcem. V kostele se také rozehrají všechny varhany.

Cena za noční prohlídku 26. 8. 2017 bude pro dětské návštěvníky ve věku od šesti do dvanácti let 70 Kč a pro dospělé návštěvníky 100 Kč. Prohlídky se uskuteční ve 22 – 23 hodin.

Tradiční Hradozámecká noc, kdy se hrady, zámky i některé kostely otevírají i po setmění, se uskuteční 26. srpna 2017 také v mosteckém děkanském kostele, který letos slaví pětisté výročí od svého založení. Návštěvníci tu v sobotu 26. srpna mohou absolvovat netradiční noční kostýmovou prohlídku s průvodcem. Průvodce mosteckého kostela Jiří Sirový bude vyprávět o pohnuté historii tohoto gotického skvostu. „Mostecký kostel se vždy připojoval k Noci kostelů. Noc kostelů je ale o tom, že jsou tyto památky otevřeny zdarma. U nás v děkanském kostele se ale vybírá vstupné, a tak jsme se rozhodli, že se v letošním roce přidáme k Hradozámecké noci a uskutečníme i netradiční noční prohlídku,“ uvedla mostecká kastelánka Ludmila Klimplová. Noční prohlídka bude okořeněna o kostýmovou prohlídku. „Naši zaměstnanci budou převlečeni za svaté patrony a návštěvníci budou moci – díky atributům, jež budou mít v rukou – hádat, jak se jednotliví představitelé jmenují. Budou představovat všechny svaté, kteří jsou umístěni v kostele. O těchto svatých se návštěvníci dozvědí při prohlídce kostela,“ láká na Hradozámeckou noc kastelánka. Noční prohlídka kostela bude mimo jiné okořeněná poutavým vyprávěním varhaníka pana Radka Turčáni, který však nebude o varhanách, umístěných v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, jen vyprávět, ale bude na ně návštěvníkům také hrát. „Varhaník rozezvučí všechny varhany, které tady v kostele máme. Návštěvník si tak bude moci udělat představu a bude moci srovnat všechny rozdíly, když se spustí tento jednotlivý nástroj…“ prozradila dále Ludmila Klimplová.

Hradozámecká noc u sousedů

V Ústeckém kraji se Hradozámecká noc se speciálním programem uskuteční také na zámku v Benešově nad Ploučnicí, na zámku Červený Hrádek se středověkými pány zámku, na zámku v Duchcově, kde budou oživené prohlídky s Casanovou, hradu Házmburk, zámku Jezeří, kde se uskuteční v rámci hudebního festivalu koncert k 450. jubileu Claudia Monteverdiho, na zámku v Jimlíně, zámku Krásný Dvůr, zámku Libochovice, zámku Ploskovice, zámku Stekník a zámku Velké Březno.

Sdílejte
Předchozí článekJako táta
Další článekVeřejná sbírka pro Markétu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!