Piloti trucků „Jedou na dřeň“

0
1036

K záchraně životů mohou přispět i v letošním roce návštěvníci prestižního závodu Czech Truck Prix, jehož jubilejní 25. ročník hostí o víkendu 1. až 3. září mostecký autodrom. Zapojí se totiž po loňské úspěšné premiéře znovu do projektu „Jedu na dřeň“.

Cílem projektu je pomoci co nejvíce pacientům trpícím leukémií. Odevzdat vzorek krve, a vstoupit tak do registru dárců kostní dřeně mohou opět diváci, členové týmů i samotní jezdci evropského šampionátu okruhových tahačů (ETRC), jehož je Czech Truck Prix součástí.

Vzorek krve vloni darovalo 249 návštěvníků, kteří výrazně přispěli k záchraně lidských životů. „Věříme, že se letos přihlásí ještě více dobrovolníků. Registrace trvá jen pár minut a zdravotníci odeberou krev bezbolestně. Není se čeho bát a stojí to za to,“ vyzývá k zapojení do kampaně obchodní a marketingová manažerka autodromu Jana Svobodová.

Roli ambasadorů projektu „Jedu na dřeň“ při Czech Truck Prix 2017 se ujmou sportovní ředitel mosteckého autodromu Michal Marek (na snímku) a jezdec Petr Fulín mladší.

„Součástí mojí profese je především dbát na bezpečnost a tím také v přeneseném významu i na zdraví závodníků, kteří jezdí na závodní dráze mosteckého autodromu. Dárcovství kostní dřeně chápu jako aktivní krok, kterým mohu opravdu někomu zachránit to nejcennější, co máme. Život,“ vysvětlil svou motivaci Michal Marek. „Není mnoho co vysvětlovat. Jakákoli pomoc druhým je sympatická, zvláště pak taková, která má skutečně cenu. A tou projekt Jedu na dřeň bezesporu je. Proto jedu na dřeň,“ přidal se talentovaný mladý závodní jezdec Petr Fulín.

V České republice lékaři odhalí přes 1 100 případů leukémie, tedy více než tři denně. „Každý čtvrtý pacient přitom správného dárce nenajde. Zápis samotný je přitom velice rychlý a bezbolestný proces, ke kterému stačí pět minut času a pouhé dva mililitry krve. Navíc díky novým metodám darování kmenových buněk je i samotná transplantace zcela bezbolestná,“ upřesnila Jana Sklenářová z organizačního týmu kampaně Jedu na dřeň.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!