S obědy do škol bude pomáhat i Ústecký kraj

0
1209

Krajští radní se rozhodli nepřipojit k projektu Operačního programu potravinové a materiální pomoci vyhlášeného ministerstvem práce a sociálních věcí, ale založili si vlastní program. S obědy pro děti z chudých rodin ve školách v Litvínově pomáhá společnost WOMEN FOR WOMEN a nadační fond Drab foundation. Od začátku příštího roku by mohl pomáhat také Ústecký kraj.

Téměř deset procent žáků ve školách neobědvá, a to především z důvodu špatné finanční situace jejich rodičů.

„Projekt vyhlášený ministerstvem není dlouhodobým systémovým řešením problémů nejchudších dětí se stravováním, naopak jde zatím o krátké časové období, bez možnosti v danou dobu využít případných navazujících projektů. Pro nás je navíc v tuto chvíli nepřijatelná cílová skupina programu vyhlášeného ministerstvem. Z našeho pohledu tam chybí třeba samoživitelky a samoživitelé nebo pracující lidé, kteří mají opravdu nízké příjmy. V tom nám ministerstvo nevyhovělo,“ vysvětlil při tiskové konferenci náměstek hejtmana Martin Klika. Podle analýzy odboru sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého kraje téměř 10 procent žáků ve školách neobědvá, a to především z důvodu špatné finanční situace jejich rodičů. „Nejde přitom jen o rodiny ze sociálně vyloučených lokalit, ale rovněž o samoživitele, které ovšem vyhlášená výzva MPSV nezapojuje a počítá se zapojením jen rodin, které pobírají základní sociální dávky. Jde konkrétně o pomoc v hmotné nouzi, tedy o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc,“ dodala vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková.

V Litvínově využívá pomoci společnosti WOMEN FOR WOMEN a nadačního fondu Drab foundation hned několik škol, nejen ta v sociálně vyloučené lokalitě v Janově. Aktuálně Rada města Litvínova schválila Základní škole Litvínov-Hamr přijetí účelového finančního daru od společnosti Drab foundation – nadační fond, Praha, ve výši 24 304 Kč. Dar je určen výhradně na úhradu měsíčních záloh za obědové služby pro období září až únor ve prospěch devíti vytipovaných žáků. Cílem daru je pomoci dětem, které se ocitly v situaci, kdy si jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školní jídelně. Dětem, jejichž situace je dlouhodobá, které nemají vidinu zlepšení situace a obědy ve školní jídelně jsou mnohdy jejich jediným pravidelným teplým jídlem. Dále radní schválili Základní škole a Mateřské škole Litvínov-Janov přijetí účelového finančního daru od společnosti WOMEN FOR WOMEN ve výši 104 799 Kč. Účelový dar bude v rámci projektu Obědy pro děti použit na podporu dvaceti pěti školou vybraných sociálně znevýhodněných žáků, a to ve školním roce 2017/2018.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!