UNIKÁT – Terakotová armáda přijíždí do Mostu

0
2073

Ojedinělou a unikátní výstavu připravuje pro své návštěvníky mostecké oblastní muzeum na podzim tohoto roku. Těšit se můžete na Terakotovou armádu císaře Čchin ze 3. století před naším letopočtem.

Toto pohřebiště bylo největším svého druhu na světě a někdy bývá označováno jako osmý div světa. K vidění bylo v České republice zatím jen na dvou místech, v roce 2016 v Kladně a letos ještě v Karlových Varech. Mostecké muzeum se stane třetím. Přesný termín výstavy ještě není znám, ale s největší pravděpodobností by měli být terakotoví válečníci v mosteckém muzeu k vidění už začátkem října. Návštěvníci si je zde budou moci prohlédnout až do 7. ledna 2018. „O přesném termínu zahájení výstavy rozhodne Ústecký kraj, který tuto výstavu podpořil,“ uvedla Eva Hladká z Oblastního muzea v Mostě.

První čínský císař Čchin Š‘-chuang-ti dokázal v roce 221 př. n.l. sjednotit Čínu a ukončit období chaosu mezi čínskými státy. Ještě během jeho života začali jeho poddaní stavět masivní pohřebiště, střežené obrovskou armádou z vypálené hlíny – terakoty. Osm tisíc vojáků v životní velikosti ho mělo chránit a pomoci mu udržet si sílu i v posmrtném životě. „Putovní výstava představí 68 certifikovaných replik soch bojovníků v životní velikosti, 2 sochy koňů, zbraně a repliku bojového vozu. Doprovodí ji několik komentovaných prohlídek a přednáška,“ prozradila dále Eva Hladká. Výstava je doplněna promítáním filmového dokumentu o terakotové armádě v angličtině s českými titulky, fotokoutkem pro návštěvníky a prodejem suvenýrů k výstavě, jako jsou klíčenky, propisky, magnetky, jednotlivé sochy, sady, repliky vozů, atd.

Výstava má nejen kulturní význam, ale je také přínosem pro Ústecký kraj. Jednak se díky této kulturní akci otevírají cesty k asijským partnerům, Ústecký kraj chce tímto i přilákat více turistů, podpoří rozvoj kultury, ale půjde také o marketingové promo Ústeckého kraje – a soukromých firem v případě sponzorství akce. Neposledně pak výstava poslouží k navázání nových kontaktů ve státní i soukromé sféře během otevírací ceremonie.

Výstava proběhne pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR a CzechTourism pro rok 2017. Organizátorem výstavy je Oblastní muzeum v Mostě, příspěvková organizace. Poskytovatelem výstavy je GOVIN, s. r. o.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!