Umělečtí truhláři z Hamru získávají zkušenosti od předního českého restaurátora

0
1874

Jeden z nejžádanějších českých restaurátorů, Luděk Dvořák, dlouhodobě spolupracuje se Střední odbornou školou v Litvínově – Hamru. Žáci oborů truhlář a umělecký truhlář jej nedávno poněkolikáté navštívili v dílně ve Frenštátu pod Radhoštěm. Během čtyřdenního workshopu se naučili ovládat techniku intarzie, ale hlavně nasáli Dvořákovu vášeň pro dřevo. „Pan Dvořák nikdy nepůsobil jako učitel, ale má pedagogický dar od pánaboha,” říká ředitelka školy Jitka Francírková.

Střední odborná škola již v minulosti navázala spolupráci s Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kde Luděk Dvořák působí. Šest mladých truhlářů si mohlo již na říjnové návštěvě vyzkoušet některé staré techniky výroby. Mezi ně patří třeba využití skla místo brusného papíru. „Pod vedením pana Dvořáka jsme také ze starých prken zkompletovali truhlu. Prkna jsme ohoblovali ručně, což dnes už není obvyklé, většinou se to dělá strojově,“ vysvětluje budoucí umělecký truhlář Radek Pospíšil.

Žáci museli přizpůsobit výrobu tak, aby zpracovali materiál dobovým způsobem. Vedle ručního opracování dřeva, včetně konstrukčních spojů, si osvojili výrobu dřevěných hřebíků. „Jejich úkolem při výrobě dřevěné truhly bylo inspirovat se originálem z druhé poloviny devatenáctého století,“ popisuje Luděk Dvořák.

Na posledním workshopu se žáci věnovali především intarzii. Tato technika povrchového zdobení nábytku má dlouhou tradici, poprvé se objevila již ve starověku. „Je to náročná technika a nelze se ji naučit za pár hodin, dnů či měsíců. Je to otázka let a je zapotřebí získat mnoho zkušeností,” upozorňuje restaurátor. Přesto se žákům pokusil předat nejprve všechny teoretické poznatky, a poté si náročnou techniku sami vyzkoušeli. „Jsou to všechno jedinečné zkušenosti, které pak budeme moci využít ve své budoucí profesi,“ dodává účastník workshopu Radek Pospíšil.

Vyhlášený restaurátor Luděk Dvořák stojí za mnoha významnými projekty. Je jedním z členů odborného týmu, který se bude podílet na rekonstrukci vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách, kterou postavil světoznámý architekt Dušan Jurkovič. „Pan Dvořák je kapacita ve svém oboru. Jsme první škola, kterou pustil do své dílny,“ říká učitel odborného výcviku Miroslav Findeis. “Ví, že dobrých restaurátorů je málo. Proto se snaží své znalosti předat mladým truhlářům, aby řemeslo nevymřelo,” dodává.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!