Změna vlastníka vozidla je nově jednodušší

0
1256
ilustrační foto

Až dosud bylo potřeba, aby se v případě prodeje vozidla dostavili na nejbližší registr vozidel jak prodávající, tak i kupující motorového vozidla. Pokud se ale jeden z nich, například nový vlastník, odmítá na úřad k přepisu dostavit, může původní vlastník přepis provést jen na základě úředně ověřené plné moci od kupujícího. Jestliže takovouto plnou moc nemá, je možné dát podnět na zahájení správního řízení.

Správní orgán může takovéto správní řízení zahájit, musí však být žadatelem předloženy veškeré dokumenty potřebné k přepisu vozidla např. malý a velký technický průkaz, povinné ručení, doklad o evidenční prohlídce a rovněž kupní smlouva, nejlépe s úředně ověřenými podpisy.

„Tato změna je důležitá zejména pro případy, že kupující nebo prodejce přestane komunikovat. Až dosud jsme s touto situací bohužel nemohli nic dělat. Nově ale může již deset dní po podepsání kupní smlouvy přijít jen kupující nebo prodávající a v případě, že předloží řádnou kupní smlouvu, a další zákonem stanovené podklady můžeme druhého z aktérů kontaktovat sami a v krajním případě provést změnu vlastníka i bez jeho výslovného souhlasu,“ uvedl vedoucí oddělení registrací, dopravy a komunikací mosteckého magistrátu Vojtěch Brzoň.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!