V Litvínově se otevřelo muzeum veteránů

0
5089

Od uplynulého víkendu se může město Litvínov chlubit EXPOZICÍ VETERÁNŮ. V blízkosti vlakového nádraží se slavnostně otevřela nová klubovna Spolku Veteráni Litvínov, která bude o víkendech sloužit také jako muzeum. Expozice je vskutku vydařená, takže se návštěvníci mají na co těšit. Organizátorem akce a předsedou spolku je Tomáše Urban.

Na otevření muzea pracoval Tomáš Urban zhruba půl roku. „Na Mostecku nic takového dosud nebylo. Po úspěchu loňského srazu jsme se proto rozhodli udělat si vlastní klubovnu jako muzeum,“ říká Tomáš Urban. Muzeum je rozdělené na dvě části. Na kapitalistickou, kde jsou k vidění například staré Mercedesy nebo Opely a na socialistickou s Trabanty, Wartburgy či Žigulíky.

Sběratelství a renovaci veteránů se Tomáš Urban začal věnovat hruba před pěti lety, kdy si koupil starou Škodovku. Od té doby se do toho , jak sám říká, zbláznil a jezdí po různých srazech. „Nejvíc ze všeho mne baví, že  na mně každý mává a to, že  jsme středem pozornosti, když jedeme někam na výlet.“ Doba renovace je individuální. „Někdo renovuje deset let, někdo rok. Záleží na financích a na času,“ dodává. Tomuto koníčku se věnují i ženy. Například žena místopředsedy Spolku absolvuje výjižďky společně s týmem. A co na hobby Tomáše Urbana říká jeho žena? Ta už tomu tak nakloněná není, protože jsem pořád pryč. Respektive také s námi jezdí, ale obzvláště teď při rekonstrukci muzea musí mít trpělivost“. Oblíbené auto Tomáše Urbana je to jeho – Škoda 110.

V červnu se v Litvínově bude konat první ročník srazu historických vozidel. Na co se účastníci mohou těšit? V koloně by mělo přijet minimálně třicet Trabantů a třicet Pionýrů. Pojedou na náměstí a jinak se budeme muset nechat překvapit. Všechno záleží hlavně na počasí.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!