Děti vyjely se seniory společně za koníčky

0
1155

Výlet a návštěvu ve Svinčicích mají za sebou děti z litvínovské mateřinky Kaštánek a senioři z Domova sociálních služeb v Meziboří. Za koníčky se vydaly děti společně se staroušky v rámci nového projektu mezigenerační spolupráce.

Mladí i staří se projeli společně v kočáře, prohlédli si stáje a vychutnávali si výlet ve Svinčicích u Mostu. „Hledali jsme výlet, kde jsme doposud s dětmi ani se seniory nebyli a současně výlet, který by se dal realizovat za půl dne, byl vhodný jak pro děti, tak pro seniory,“ vysvětlila, proč padla volba právě na Svinčice, vedoucí Mateřské školy Kaštánek v Litvínově Kateřina Koželuhová. „Děti se seniory neměly žádný problém, byly k nim velmi tolerantní, dokonce se za jejich přítomnosti velice zklidnily, ztišily. Díky našemu dlouhodobému povídání věděly, že musí kolem nich opatrně, aby nikoho nestrčily…Nepřipadalo jim divné, že lavičky byly určeny pro seniory, děti si automaticky sedaly na schody, na zem…, nikdo neprotestoval, nijak to nekomentoval. Děti to braly zcela automaticky a samozřejmě…“ líčí pozitivní dojmy vedoucí mateřinky. Výlet se líbil i seniorům. „Reakce máme jenom pozitivní. Seniorům se tyto aktivity líbí,“ hodnotí společné aktivity ředitelka Domova sociálních služeb v Meziboří Marcela Kačalová.

Projekt mezigenerační spolupráce si chválí obě strany. „Mateřinka Kaštánek nás oslovila jako první, zda bychom nevyzkoušeli spolupráci a zapojili děti. Jde o to nenásilnou formou děti asimilovat do našich podmínek. Aby viděly a věděly, jak někdo může pečovat o staroušky, které oni vnímají jen z řad svých babiček a dědů a znají je jen z domácího prostředí, a také, že mohou být kamarádi. Přišlo nám to jako fajn nápad,“ říká k projektu ředitelka domova, která ho řadí jako přidaný bonus k aktivitám, kdy se mezibořští senioři z Domova sociálních služeb chtějí otevírat více veřejnosti. „Mezi našimi klienty jsou také senioři, kterým tělo vypovídá službu, a začínají hledat alternativy, aby jim bylo pocitově dobře. Pro ně především jsou tyto aktivity balzámem na duši,“ dodává ještě Marcela Kačalová.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!