Unikát – naučná včelí stezka v knihovně!

0
1063

Mostecká knihovna slavnostně otevřela naučnou včelí stezku. Novinka proskleného včelího úlu je unikát široko daleko. Projekt včelí stezky podpořil finančně Ústecký kraj.

Otevření naučné včelí stezky provázel velký zájem veřejnosti. Zájemci mohli v rámci akce ochutnat skvělý čaj, jak jinak než s medem, medové perníčky nebo medové pivo… „Naše včelí stezka je opravdu unikát, vidět včely takto naživo, přes okno. Úl je dělaný na míru. Knihovna je průkopníkem slepých uliček,“ uvedl ředitel knihovny a strůjce myšlenky na vybudování včelí stezky v knihovně Tomáš Ondrášek a na vysvětlenou dodal: „Říkáme tomu stezka, i když je to trochu nadnesený výraz. Chceme ji do budoucna ale rozšiřovat a obohacovat, aby se měli návštěvníci na co koukat.“ Stezka nezahrnuje jen ale prosklený úl. Podívanou doplňují stěžejní a zajímavé informace na speciálních banerech, které jsou ve tvaru pláství a také na dalších obrazových materiálech rozmístěných ve vstupním vestibulu. Skleněný úl je pak umístěn v atriu knihovny, kam je možné se také podívat. Atraktivní a hlavně naučnou podívanou je skleněný úl zejména pro děti z mateřinek či základních škol. „Za měsíc uvidí včelí úl na tři tisíce lidí, a navíc je to s akcentem na děti. I děti budou moci vstoupit přímo do atria, postranním vstupem, a ještě sem pořídíme paravany, aby byly ochráněné,“ doplnil ředitel Ondrášek. Součástí stezky jsou také úly na střeše knihovny, kde jich je zatím pět, a jeden prázdný v atriu, který bude osazen včelstvem na jaře a umístěn k ostatním. „Na střechu knihovny se k úlům nedá dostat automaticky, ale na vyžádání a v doprovodu, a to z hlediska bezpečnosti,“ podotkl dále Tomáš Ondrášek. Knihovna je již zapsána ve svazu včelařů a vlastní svůj certifikát. Bude mít i svůj stáčený med, který rozdává osobnostem jako milou pozornost. „Co se týče sklizně medu, jsme soběstační. Kolik medu bychom mohli z našich úlů sklidit, se dá těžko odhadnout, záležet bude vždycky na sezóně. Ale dvacet kilogramů z jednoho úlu by bylo skvělé,“ těší se na sklizeň Tomáš Ondrášek.

Střešní včelařství – nový fenomén

Knihovna začala s včelařením i díky spolupráci s Vítem Loukotou, který zapůjčil knihovně na střechu dva úly. „Chtěl bych poděkovat řediteli knihovny, že včely dostal do knihovny a chtěl je přiblížit dětem i městským lidem, kteří se ke včelám jinak nedostanou. Pan ředitel dotáhl své úsilí do konce a můžeme se tak těšit z krásné naučné stezky,“ pochválil aktivity knihovny Vít Loukota při slavnostním otevření naučné včelí stezky. Podle něj je střešní včelařství moderní trend, který zaznamenává boom. „Včelám je jedno, kde se chovají a kde jsou. Důležitá je pro ně pastva. Když se podíváme okolo knihovny, pastev je tady dost. Jsme nejmenší okres v ČR, co se týče včelařů i včel, takže každá taková podpora je správná a dobrá,“ podotkl včelař. Ten mimo jiné uvedl, že negativum střešního včelaření je, že včely jsou více vystaveny slunci a hrozí tak riziko přehřívání. „Tady v knihovně se to ale vyřešilo dobře, protože včely jsou pod střechou, tedy ve stínu a nejsou disponovány na slunci. Umístění je v tomto případě ideální. K úlům na střechu vede schodiště a lze se sem snadno dostat. Medárna na zpracování je na patře, takže není problém s dopravováním zásobních plástev a manipulací se včelami,“ podotkl dále Vít Loukota.

Kraj věnoval včelařům nejvíce v historii

„Důležité a zajímavé na tomto projektu je, že můžeme pozorovat včelí svět z bezpečné a bezprostřední vzdálenosti. Kraj se snaží podporovat rozvoj chovu včel dotačním titulem. Letos bylo schváleno 341 žádostí za celkem 6 milionů korun. V historii kraje je to nejvyšší částka, jakou jsme mohli včelařům poskytnout. Za to jsem velice ráda,“ uvedla Jitka Sachetová, krajská radní pro kulturu a památkovou péči, zemědělství, životní prostředí a venkov. Ústecký kraj podporuje osvětové akce, které mají seznamovat veřejnost s důležitostí zachování včelstev a včel, se zpracováním medu, podporují rozvoj ekologické výchovy a osvěty vedoucí k ochraně přírody. „Jednou z těchto aktivit je i dnešní otevření včelí stezky. Doufám, že se expozice bude líbit všem,“ uvedla Jitka Sachetová.

Včely dorovnávají návštěvnost

V posledních letech rapidně ubývá návštěvníků knihoven. A není se co divit, knihy nahrazují moderní technologie, mobily a internet, kde jsou potřebné informace. Mostecká knihovna se snaží tento trend změnit a úbytek čtenářů vyrovnávat jinými aktivitami. „Pomítáme filmy, pořádáme koncerty, výstavy, besedy, zájezdy pro seniory, máme i planetárium. Před třemi lety jsme zřídili ptačí voliéru asi s třiceti papoušky a mělo to velký ohlas. Proto jsme experimentálně na střechu knihovny před rokem instalovali dva včelí úly, které jsme měli zapůjčené. To se osvědčilo, a proto jsme požádali krajský úřad o grant na naučnou včelí stezku, za jehož získání velmi děkujeme,“ uvedl ředitel knihovny Tomáš Ondrášek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!