Dobrovolní hasiči slavili existenci půldruhého století

0
894

Mostečtí dobrovolní hasiči slavili na mosteckém prvním náměstí 150. výročí svého založení. Zájemcům z řad široké veřejnosti ukázali své vybavení a možnosti. Kromě moderní techniky však nechyběly například hasičské vozy z počátku 20. století, které ještě tahaly koně, a čerpadla ovládal spalovací motor. Další artefakty, zejména helmy a hasicí přístroje, na slavnostní akci zapůjčilo Hasičské muzeum Krupka.

Historie dobrovolných hasičů v Mostě sahá až do roku 1867. V tehdejším královském městě tak vznikl sbor, který měl pomáhat při požárech. Historie hasičského sboru bohužel skončila zároveň s koncem města, které postupně zmizelo kvůli povrchové těžbě hnědého uhlí.  Novodobou historii píší dobrovolní hasiči od roku 2004, kdy vznikla Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Most se sídlem v Rudolicích.

„Uvědomujeme si význam funkčního sboru dobrovolných hasičů pro požární bezpečnost města. Na jeho činnost a vybavení proto každoročně dáváme sedm set tisíc korun. Profesionalitu dobrovolných hasičů dokazují zásahy, kterých se sbor účastní. Naposledy to bylo na konci srpna letošního roku při požáru na skládce Celio. Zde se dobrovolní hasiči osvědčili po boku profesionálních kolegů. Při velkých výjezdech profesionálních hasičů mají navíc na starost pohotovost ve městě. Jednotka Sboru dobrovolných hasičů v Mostě si pozornost i podporu města zaslouží, přestože sami bojují s nedostatkem členů a volného času,“ uvedl primátor Jan Paparega.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!