Radnice vyzývá hokej: „Vraťte čtyři a půl milionu!“

0
4330

Radnice prý odhalila podvod v hospodaření bývalého hokejového sportovního klubu. Po něm teď bude vymáhat téměř 4,7 milionů korun. Padlo i trestní oznámení.

Město nechalo provést dvě kontroly na využití dotací a peněžních darů, které v letech 2012-2014 poskytlo HC Most (nyní IRL-CZ s. r. o.) na mládežnický hokej. A zjistilo porušení rozpočtové kázně. Místo na hokej se peníze použily na úhradu nákladů dospělých a krasobruslení. „Částka byla čerpána v rozporu s účelem smlouvy o dotaci. Z toho důvodu jsme zahájili vymáhání částky ve výši několika milionů korun. Celou věc jsme také předali Policii ČR, která už v této souvislosti šetří, zda byly peníze čerpány v souladu se smlouvou, či nikoliv,“ konstatoval mostecký primátor Jan Paparega. Konkrétně požaduje město na společnosti IRL – CZ s.r.o. zpět přes čtyři a půl miliónu korun. „Je mi záhadou, že v minulosti bývalé vedení města kontrolou neodhalilo, že byly peníze využity na financování dospělého hokeje a krasobruslení. Jednalo se o špatné využití poměrné části dotací,“ uvedl dále primátor Paparega. Dotace určená na mládežnický hokej činila v roce 2012 tři a půl milionu korun a v roce 2013 stejnou částku, celkem tedy 7 milionů korun.

Primátor připustil, že vymožení peněz bude zřejmě málo pravděpodobné. „Společnost je už nejspíš převedená na nějakého „bílého koně“. Uvidíme, jak budeme úspěšní ve vymáhání,“ dodal primátor.

Vedení města ujistilo, že kauza nebude mít žádný vliv na chod a provoz stávající sportovní organizace, v níž je soustředěna i hokejová mládež. „Jedná se o zcela novou organizaci. Hokejový sport včetně krasobruslení je zaštiťován spolkem Sport Most a ten nemá žádné problémy s financováním,“ ujistil Jan Paparega.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!