Lidé žádají radary na měření rychlosti

0
1524

Mostecká radnice uvažuje o nákupu nových radarů, které by měly měřit okamžitou rychlost v problematických lokalitách. Dohled na řidiče by měly mít zejména v místech s omezenou rychlostí, nebo v okrajových částech města, kde nejčastěji dochází k překračování dovolené rychlosti.

Město Most má k dispozici dva radary, které měří rychlost. Jejich stanoviště se však mění, protože jsou přenosné. „Radar, který byl instalován v ulici Višňová, je momentálně v opravě. Druhý radar je umístěn v ulici Průběžná,“ informovala tisková mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. V současné době se zvažuje, že by k těmto radarům měly přibýt nové.„Rada města Mostu se na svém posledním jednání zabývala záměrem nákupu dalších ukazatelů okamžité rychlosti motorových vozidel. Jednalo by se o nákup zařízení, která okamžitě zobrazují řidiči jeho rychlost nebo informují ostatní o rychlosti projíždějících vozidel již ve vzdálenosti cca 80 m před radarem,“ informovala tisková mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Pokud by návrh na nákup radarů prošel hlasováním rady, město by zakoupilo celkem tři radary a to v hodnotě zhruba osmi set tisíc korun. „Nepůjde jen o informativní radary. Tento návrh je ale zatím v plenkách a uvidíme, zda projde. Budeme ho předkládat i na dalším jednání. Nechali jsme si ještě zpracovat a vyhodnotit potřebné údaje, například vytipovat lokality, kde by případně mohly měřiče být umístěny,“ uvedl dále náměstek primátora Marek Hrvol. Hlavní použitelnost radarů by měla být především v místech se sníženou nebo omezenou rychlostí či v místech s vyšším výskytem dopravních nehod. Zařízení zvyšuje bezpečnost na místech s vysokou koncentrací chodců, např. přechodů pro chodce před školkami, školami či nemocnicemi. „Konkrétní místa ještě neznáme, ale jednalo by se nejspíš o úseky s omezenou rychlostí na třicet km/h či exponované úseky na okrajích města, jako jsou Čepirohy, Souš a podobně,“ nastínil možná místa instalování měřičů náměstek Hrvol.

Důvodem návrhu nákupu radarů jsou zejména požadavky obyvatel z různých městských lokalit. „Ti požadují provádění častějšího dohledu nad dodržováním nejvyšší dovolené rychlosti, mimo jiné i v odloučených městských částech, uvnitř sídlišť a v okolí školských zařízení,“ doplnila dále tisková mluvčí. V současné době město zjišťuje ještě možnosti a legislativní podmínky pro používání tohoto zařízení.

Co za radary?

Základním prvkem je mikrovlnný vysílač (radar) a přijímač zabudovaný v integrované skříni společně s elektronikou a číslicovým ukazatelem sestaveným z vysoce svítících rudých LED diod pro zobrazení hodnoty rychlosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!