Znáte v okolí zajímavý strom? Přihlaste ho do soutěže o Strom roku

0
1599
Mezi finalisty roku 2013 se dostala i lípa v Krupce

Nadace Partnerství už po patnácté hledá Strom roku České republiky. Pokud víte o vhodném kandidátovi se zajímavým příběhem nebo historií, přihlaste ho do 30. dubna do celostátní ankety. Elektronická přihláška je dostupná na www.stromroku.cz.

V případě, že strom zvítězí, získá odborné arboristické ošetření a postoupí do mezinárodní soutěže Evropský strom roku 2017. Nově je ve hře i venkovní solární dobíjecí stanice, kterou věnuje kolektivní systém ASEKOL. Již brzy také zjistíme, jak se umístila v evropské soutěži naše zástupkyně – tisíciletá lípa z Tatobit na Semilsku.

Navrhnout svého kandidáta do ankety Strom roku 2016 může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce. Jak má vypadat nominace na Strom roku 2016 a co v ní zdůraznit? Podle pořadatelů ankety se nemusí jednat o nejstarší nebo nejvyšší strom, hlavním kritériem úspěchu je příběh stromu a jeho spojení s místními lidmi. Na webových stránkách soutěže pak stačí vyplnit elektronickou přihlášku, případně návrh poslat e-mailem nebo klasickou poštou do 30. dubna 2016.

Celostátní anketa Strom roku je charitativním projektem. Z došlých přihlášek odborná porota vybírá dvanáct finálových stromů, které díky zpoplatněnému hlasování mohou získat finanční prostředky na odbornou péči. „Všichni navrhovatelé si předem určí, na co peníze využijí – zda například nechají finálový strom ošetřit, umístí k němu ceduli nebo lavičku, nebo vysadí v jeho blízkosti nové stromy. Veřejnost pak od 15. června do 10. října svými hlasy přispívá na tento konkrétní účel,“ vysvětluje koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Novinkou letošního ročníku je rozšíření způsobů, jak jednotlivé finalisty podpořit. Kromě dárcovských SMS a zpoplatněných hlasovacích archů bude možné recyklovat vysloužilé mobily s pomocí systému sběrných nádob ASEKOL. Za jeden recyklovaný mobil vybraný finalista obdrží 20 hlasů. Navrhovatelé stromu, díky němuž se podaří vysbírat nejvíc použitých telefonů, získají Cenu ASEKOL v podobě venkovní solární dobíjecí stanice pro mobily. Více informací najdete na www.venujmobil.cz.

Vyhlášení vítězného Stromu roku 2016 se uskuteční 20. října u příležitosti Dne stromů. Vítěz pak bude v dalším roce zastupovat Českou republiku v soutěži Evropský strom roku.

Kontakty:
Andrea Krůpová, koordinátorka ankety Strom roku, e-mail: andrea.krupova@nap.cz, tel: 515 903 131, mobil: 775 856 359
Martina Ďaďová, Marketing a PR manažerka, Asekol, dadova@asekol.cz, mobil: 702 148 327

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!